8 valkuilen voor fietsen en gewichtsverlies

Gewichtsverlies en fietsen, voor veel mensen gaat het samen. Fietsen zorgt voor vetverbranding en vetverbranding zorgt ervoor dat u afvalt.
Maar heb je soms het gevoel dat je jezelf stuk fietst zonder iets af te vallen ? Je verliest al snel motivatie om te trainen omdat je geen vooruitgang op de weegschaal boekt. Bovendien ga ja tegelijkertijd nog minder eten, waardoor je mogelijk geen energie meer hebt om te sporten.

 
Wij zetten 8 valkuilen op een rijtje :

 

1. Te snel fietsen

 

De beste manier om de vetverbranding te stimuleren is door uw hartslag een langere tijd binnen een bepaalde hartslagzone te houden. Racefietsen is een stuk eenvoudiger langere tijd vol te houden, dan hardlopen bv. De soepele fietsbeweging is makkelijk vol te houden en voorkomt tevens spierpijn en blessures.
De hartslagzone voor vetverbranding zit tussen de 55% en 65% van uw maximale hartslag. Door continu in deze hartslagzone te blijven, verbrandt u effectief vet en zal u snel afvallen.

 

2. Trainen op een nuchtere maag

 

’s Morgens heb je 8-10 uur niet meer gegeten. Een ochtendtraining, vóór het ontbijt, zal sneller je reserves of vetvoorraad aanspreken. Een paar sterke espresso’s zouden de verbranding nog versterken, profs zijn er helemaal gek van.
Maar overdrijf het trainen op een lege maag niet. Langer dan een uur is niet aan te raden, een langere inspanning zou dan niet alleen vet verbranden maar ook spierweefsel gaan afbreken.
Neem na de training een stevig en gezond ontbijt. Je hebt dit nodig voor een goed herstel.
Indien je geen intensieve trainingen hebt gepland, zou je kunnen overwegen om het eten na de training even uit te stellen. Niet ideaal voor een goed herstel, maar dit stimuleert de vetverbranding. Eet een stuk fruit na de training om de een hongergevoel weg te nemen. Een gezonde maaltijd na anderhalf uur zal je energietekorten wegwerken.

 

3. Het belang van rust miskennen

 

Na een intensieve training heeft je lichaam nood aan mentale en lichamelijke rust en ontspanning. Te weinig rust kan zich omzetten in stress, dat is dan weer nadelig voor je afvalproces. Slaap voldoende en neem voldoende ontspanning.

 

4. Let op wat je drinkt

 

Als eens bij stilgestaan dat sommige energiedranken evenveel calorieën bevatten als een volledige maaltijd ? Bijna alle energiedranken bevatten teveel koolhydraten, lees ‘suikers’. Logisch ook, ze zijn gemaakt om veel en snel energie te kunnen afgeven om opgenomen te kunnen worden door het spierweefsel.
Bij een training van minder dan 2 uur heb je genoeg aan water. Kies voor langere tochten voor isotone dranken. Je lichaam krijgt zo alle stoffen die het nodig heeft, maar zonder de calorieën van de energiedrankjes.

 

5. Spaar energievoeding voor wedstrijden

 

Energierepen en -gels zijn zeer calorierijk om energie te kunnen afgeven aan het lichaam. Maar overdrijf hierin niet. Je traint niet altijd intensief en tijdens kortere ritten kan een banaan, een granenreep of een peperkoek méér dan voldoende zijn.

 

6. Teveel vetrijke voeding

 

Vet bevat meer dan twee keer zo veel kilocalorieën dan koolhydraten. Je kan ook niet zonder koolhydraten, wel zonder vet. Bij het sporten verbruik je vooral koolhydraten. Ga je eetpatroon na en probeer eten met veel vet te vervangen door koolhydraten.

 

7. Vergeten te eten

 

Alles hangt samen met goed trainen en letten op je voeding.
Om goed te kunnen fietsen heb je energie nodig. Ook heeft je lichaam bouwstoffen nodig om te herstellen (o.a. spierweefsel) na afloop van een training. Wanneer je te weinig eet, zal je minder plezierig fietsen, omdat de trainingen niet lekker verlopen en je geen vooruitgang boekt.
Na de training heb je een gezonde aanvulling van je energiepijl nodig. Maar kies bewust, zodat je de energie die je kwijtraakt door het fietsen er niet meteen weer aan eet.

 

8. Gebrek aan regelmaat

 

Wisselende bed- en maaltijdtijden, slaaptekort, weinig tijd om te eten/snel eten, veel reistijd en veel stress zorgen allemaal voor toename van honger. Ze zorgen ervoor dat je nog steeds méér of teveel calorieën opneemt dan je verbruikt.
Train regelmatig en let op je voeding (weinig suiker of koolhydraten, veel eiwitten). Wanneer je conditie verbeterd, zal het percentage van de vetverbranding nog toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]