MENUMENU

Midzomer in de Alpen

Midzomer is de langste dag van het jaar en het Midzomerfeest wordt meestal gevierd op 21 juni of in de midzomernacht van 20 op 21 juni.

In Oostenrijk wordt traditioneel midzomer gevierd. Bijzonder in Tirol zijn de ‘Herz-Jesu-Feuer’ (vuren) gekend, die rond de tijd van de zomerzonnewende aangestoken worden. Dat zijn grote feestvuren die op de berghellingen worden aangestoken. Dat levert prachtige beelden op van vuren die her en der op de berghellingen oplichten. Soms vormen die vuren een patroon. Vaak zijn de bergbanen tot laat geopend, zodat toeschouwers met de kabelbaan naar de vuren toe kunnen om te feesten. Die feesten vallen vaak in de weekenden rondom 21 juni.

Ook rondom het bekken van Ehrwald, Lermoos en Biberwier viert men Midzomer : allerhande figuren branden een paar uur lang op de flanken van de Zugspitze, berg Daniel en Grubigstein. Ongeveer 8000 vuren worden gelegd door ongeveer 35 groepen, die maandenlang zaken met zaagsel en raapzaadolie de berg opslepen en aan allerhande figuren (christelijk symbolen, dierenkoppen, edelweiss, wapenschild etc) werken. Tussen 8 en 10 duizend kleinere vuren worden hier aangestoken. Sinds 2010 prijken deze Midzomervuren ook op de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed.

Ook heel erg bijzonder is Midzomer beleven rond Kitzbühel. Vanop het bergstation Harschbichl op 1.700 meter hoogte word je, als het weer enigszins meespeelt, tijdens de Midzomernacht getrakteerd op meer dan 100 vuren op de flanken van de Wilder Kaiser, Kalkstein, de Loferer en Leoganger Steinbergen en de Kitzbpheker Horn. De St.Johanner Bergbahn is langer dan normaal geopend die dag en op de Harschbichlalm feest men honderuit!

Voor wie stad en traditie wil combineren, is Innsbruck ‘the place to be’. Op de prachtige Nordkette worden talrijke vuren aangestoken op Midzomer. Langs alle bergstationen van de Nordkettebahn valt er iets lekkers te eten én iets goeds te beluisteren.

Ook in Frankrijk wordt er gefeest rondom vreugdevuren. Daar is het midzomerfeest gekoppeld aan de naamdag van Johannes de Doper en valt daarom altijd op 24 juni. In de Franse Pyreneeën, op de grens met Spaans Catalonië, begint het feest zelfs al op 22 juni. Dan worden de eerste vuren al aangestoken, die uiteraard tot op de naamdag van de heilige zelf brandend worden gehouden.

In Zwitserland is er geen groot nationaal Midzomerfeest, maar er zijn gedurende de zomer, wel meerdere zomerfeesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]