Wetvoorstel btw-verlaging op fietsen brengt fietswinkels in de problemen

Het wetsvoorstel om de btw op fietsen te verlagen van 21 naar 6%, dat vandaag zo goed als zeker wordt goedgekeurd, zorgt voor onrust en onzekerheid bij de fietswinkels en bij vakfederatie Traxio in België.

We pikken dit artikel van Karin Bosteels op bij Retaildetail.be .

Vrees voor uitstelgedrag

“Veel van onze klanten hebben over de plannen voor de btw-verlaging gehoord. Enkelen hebben daardoor hun bestelling van een elektrische fiets uitgesteld, omdat ze hopen om nog van de btw-verlaging te profiteren.” Thomas Vanderhoydonck, uitbater van fietsenwinkel De Geus uit Antwerpen is niet de enige die met de handen in het haar zit.

Vakfederatie Traxio spreekt zelfs van “fake news” en een “verkiezingsstunt” omdat de btw-verlaging pas ten vroegste van kracht kan worden in 2020. En zelfs dat is twijfelachtig, want “deze aanvraag zal naar alle waarschijnlijkheid door Europa worden geweigerd.” Een lagere btw in ons land zou namelijk aanleiding geven tot oneerlijke concurrentie tussen de lidstaten.

“Indien het de bedoeling was van parlementslid Laurent Devin (PS) om het fietsgebruik in ons land te bevorderen, dan heeft hij met zijn voorstel het tegenovergestelde bereikt door het aankoopgedrag van de Belgische fietser uit te stellen”, klinkt het bij Traxio.

Toch wordt het wetsvoorstel vandaag zo goed als zeker goedgekeurd in de federale Kamer. Met de btw-verlaging wil de PS “milieuvriendelijke transportmiddelen bevoordelen”, klinkt het, en daar kan niemand tegen zijn.

Al beseffen de volksvertegenwoordigers ook dat het allemaal niet vanzelf zal gaan: volgens CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh moet de Europese Commissie haar toestemming geven. “De kans dat die toestemming er komt, is vrij klein. Europa heeft een beperkte lijst van producten waarvoor de btw lager mag zijn dan 15%. Fietsen staan niet op die lijst”, aldus Van den Bergh. Elke EU-lidstaat moet zijn goedkeuring geven voor een afwijking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]