Aan tafel… en op de fiets ! Eten tijdens de Tour

Een professioneel renner verorbert tijdens de Tour dagelijks 8000 kcal. Hiermee compenseert hij zijn energieverbruik tijdens een doorsnee-rit.

Onwaarschijnlijke cijfers voor sporters zoals jij en ik. Even ter vergelijking eten wij (afhankelijk van ons gewicht) ongeveer 2500 kcal per dag, of méér dan 3 keer minder.

Vaste eetpatronen zijn dus uitermate belangrijk om de renners fit en op niveau te houden.  Elk team heeft hiervoor een sportvoedingsspecialist in zijn rangen, die samen met de ploegdokter constant de renner monitort en begeleidt.  Hij moet, samen met de ploegkok, de maaltijden evenwichtig houden en voornamelijk ook gevarieerd.

Naargelang het profiel en het type van de etappe, wordt de voeding van de renners bepaald.

Een overzicht :

  •  Ontbijt   +/- 800 kcal (ongeveer 3 uur voor de start)

Het uitgebreide ontbijt van een renner bestaat uit 200-300 gr granen (muesli, rijstpap, brood (al dan niet glutenvrij), havermout, …), eiwitten (ham, kaas, 2 gekookte eieren of een omelet), 1 of 2 stuks vers fruit, yoghurt, een appelsiensap en een warme drank (koffie, thee, …)

  • Vóór de start +/- 400 kcal

Een energiedrank (water met méérvoudige suikers, vitamines en mineralen), een laatste stuk brood met ham en een stuk taart.

  • Op de fiets +/- 2500 kcal

Tijdens de etappe eet de renner om de 20 minuten iets uit zijn ‘musette’ : een energiereep, een graanreep, fruit jellies, energiegels, rijsttaartjes, gezoute of zoete cake en vleesbrood, alles licht verteerbaar.  Verder een bidon water en een bidon isotone sportdrank.  Sommige renners vragen ook een busje cola.  De renner kan zelf ook het best inschatten wanneer hij extra voeding of drank nodig heeft.

  • Vlak na de aankomst  +/- 800 kcal

Energie-recuperatie-dranken of shake, spuitwater of frisdrank, gesuikerde yoghurtdrinks, gedroogd fruit, zelfs al een pastasalade of rijst met kip…  vaak al in de teambus.

  • Avondeten +/- 2500 kcal

Om sneller te recupereren eet de renner best zo snel mogelijk  na zijn inspanning.    Na een soep (type gazpacho met tomaten of komkommer) volgt meestal een koolhydraatrijke maaltijd op basis van rijst, pasta, griesmeel, aardappelen of polenta.  Dit met een beetje groenten, ham, witvlees of vis en … fruit.

  • Vóór het slapengaan (rond 20u)  +/- 800 kcal

Vóór het slapen gaan nog een portie rijstpap, een broodje met ham en fruit.

Uiteraard dienen de renners ook voldoende te drinken, tot 5 à 6 liter water per dag.  Op een ‘hete’ dag uiteraard nog een pak méér om de vochtbalans van de renner op peil te houden. Tijdens de avondmaaltijd wordt al eens een glaasje wijn toegelaten.

 

Bron : Le Cycle

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Fred Rompelberg_Fietsvakantie in de Alpen

Fred Rompelberg Bicycle Holidays nu ook in de Franse Alpen

Langzaam maar zeker gaan de grenzen open en kunnen we weer opnieuw beginnen dromen. Reizen binnen Europa – Update Fred Rompelberg Bicycle Holidays heeft de laatste maanden niet stilgezeten en heeft zijn succesvolle formule vanuit Mallorca gekopieerd naar de Franse Alpen. met het gekende recept … Een onvergetelijke fietsvakantie in het hooggebergte van de Franse […]

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]