100 jaar Maillot Jaune

Gele trui 'Arc de Triomphe'Tijdens de 11de editie van de Tour de France in 1919 creëerde Henri Desgrange, oprichter en directeur van de Tour de France, de mythe van de “Maillot Jaune” in de kleuren van de krant L’Auto, die in die tijd hoofdsponsor van de Tour was.  Desgrange kwam voortdurend met nieuwe prikkels en nieuwigheden om de sportieve strijd interessanter te maken. Tegelijkertijd beoogde hij daarmee meer omzet voor zijn krant.

De ‘Maillot Jaune’ wordt voor het eerst toegekend op 19 juli, terwijl de Tour al aan de gang is. En het was meteen een succes, want hij is meteen heel populair bij de renners en het publiek, en een ware blikvanger tijdens elke etappe.  Eugène Christophe was de eerste drager van de trui, Firmin Lambot de eerste eindoverwinnaar.  Deze schitterende ingeving van Desgrange kent tot op de dag van vandaag nog altijd zijn zelfde uitstraling, ook andere meerdaagse rittenkoersen zouden dit voorbeeld volgen.

De gele trui dragen is iets unieks, een eer die 266 renners hebben gekend tijdens het 100-jarige bestaan van de trui.  In 2019 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat deze trui voor de renners in het leven werd geroepen!

Wie hem gedragen heeft, spreekt erover met respect en emotie: een blijk van onvoorwaardelijke bewondering voor deze trui die Eddy Merckx maar liefst 111 keer in zijn carrière heeft gedragen. Een record dat hij ook vandaag nog in zijn bezit heeft.  Joop Zoetemelk droeg 22 dagen de trui, hij is Nederlands recordhouder.

Er waren ook een aantal opvallende feiten op te tekenen :

  • De Luxemburger Nicolas Frantz droeg in 1928 de gele trui gedurende 22 etappes, de ganse Tour dus.  In 1924 deed de Italiaan Ottavio Bottecchia hem dit al eens voor maar toen bestond de Tour slechts uit 15 ritten.
  • 2 renners namen de gele trui nog in de allerlaatste etappe.  Jean Robic (1947) en Jan Janssen (1968) behaalden alsnog de eindoverwinning zonder ook maar één dag de trui gedragen te hebben.
  • In 1929 vertrokken 3 renners in de gele trui in de 8ste etappe.  Nicolas Frantz, Victor Fontan en André Leducq stonden gelijk in het algemenen klassement
  • 24 nationaliteiten hebben de gele trui gedragen
  • 17 Nederlanders droegen de trui, 58 Belgen hadden de eer.
  • Op 37 jarige leeftijd droeg Eugène Christophe, de eerste drager van de gele trui, voor het laatst de maillot jaune.
  • 16 renners gaven op tijdens de Tour als gele trui drager
  • Romain Maes, Belg, droeg in 1935 de gele trui als jongste renner ooit.  21 jaar was hij.

 

De trui van deze tour-editie wordt gemaakt in de fabriek van Le Coq Sportif in Romilly-sur-Seine (l’Aube).  Voor elke etappe werd een unieke visual uitgewerkt die als het ware als een ‘watermerk’ op de trui zal gedrukt staan.  Bovendien zal elke drager zijn naam (en de etappe waarin hij ze verdiende) op een uniek exemplaar krijgen dat geruime tijd in het Musée des Sports van Nice zal te bezichtigen zijn.

Uiteraard kunnen de truien ook gekocht worden, hiervoor werden er 3 van de ‘visuals’ weerhouden : het Atomium van Brussel, een berglandschap en de Arc de Triomphe van Parijs.

 

Nu reeds beschikbaar !

Ontdek ook de andere puntentruien

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]