Keto-dieet en duursporten

Zoals vele trends, werd dit keto- (of ketogene) dieet geadopteerd vanuit Californië.

In zijn strengste vorm komt dit neer op 75 % van zijn energie halen uit gezonde vetten, 20% uit proteïnen en amper 5% uit koolhydraten.  Men minimaliseert dus de inname van koolhydraten, waardoor je lichaam zelf ketonen gaat aanmaken als energiebron.  Door het feit dat het lichaam geen koolhydraten meer krijgt, zal het eerst zijn voorraad glycogeen opgebruiken.  Deze voorraad in onze lever is vaak 700 gram groot, en aan water gebonden.  Met het verbranden van de glycogeen, verdwijnt ook het water.  Dit verklaart de snelle resultaten van het dieet.

Vervolgens gaat het lichaam vet verbranden.  Een natuurlijke reflex van het lichaam trouwens.  In noodsituaties, en bij schaarste, gebruiken de hersenen ketonen, de afvalstoffen van de vetverbranding, om te functioneren.

Voor sporters zou het wel eens nuttig kunnen zijn om tijdens duursportinspanningen makkelijk en efficiënter vet als brandstof te gebruiken. Aangezien zelfs de magerste atleet meer dan 50.000 kcal vet opgeslagen heeft in zijn lichaam, en slechts 2.000 tot 3.000 opgeslagen koolhydraten, heeft elke atleet er sowieso baat bij op lange termijn sneller aan vetvoorraad te raken om in zijn race-specifieke energiebehoeften te voorzien. Anders loert de man met de hamer steeds. (1)

Tijdens wedstrijden mogen koolhydraten dan onmisbaar zijn, in trainingen blijkt het wel degelijk nuttig om regelmatig bewust op water te fietsen of nuchter op je fiets te stappen. Op die manier geef je je lichaam de kans om de vetverbranding te optimaliseren – iets waar je later in wedstrijden profijt van hebt.

Het is voor een duursporter belangrijk om metabole flexibiliteit te hebben. Dat wil zeggen: je wilt de capaciteit hebben om veel vetten te verbranden, maar ook bij hoge intensiteit de capaciteit om veel koolhydraten te verbranden. Beide moet je apart trainen.”, aldus  Peter Res, zelf ook triatleet en werkzaam als voedingskundige bij Ajax (2)

De praktijk wijst uit dat veel getrainde sporters vruchten plukken van deze koolhydraatarme aanpak tijdens trainingen.  Voor de gemiddelde wielertoerist die enkele keren per week fietst, biedt een training op zich meestal al voldoende prikkels om beter te worden. Koolhydraatarm trainen kan dan nog bijkomend prikkels toevoegen, al moet je hiermee heel voorzichtig omgaan.

Over het algemeen geldt dat koolhydraten als energiebron effectiever zijn voor sportprestaties dan vetten. De reden hiervoor is dat voor de verbranding van koolhydraten minder zuurstof nodig is en de energievoorziening daardoor sneller verloopt. Een doorgedreven keto-dieet is absoluut af te raden voor de sporter.

 

Bronnen :

(1) Ketohuis.com – FASTER studie – Keto en diep gaan tijdens het sporten

(2) Fiets.nl – Knallen met koolhydraten? Ontwijk de man met de hamer!

 


Het keto-dieet

HET  KETO-DIEET  –  Martina Slajerova

Door voedsel te eten dat veel goede vetten bevat, gematigd eiwitten en weinig tot geen koolhydraten, raakt je lichaam in ketose. De lever gaat keto-lichamen produceren, moleculen die energie leveren tijdens perioden van beperkte koolhydraatinname. Daardoor richt de stofwisseling van het lichaam zich niet langer op het verbranden van glucose (de grootste energiebron uit koolhydraten) maar op het verbranden van vet. Bijkomende voordelen zijn dat je minder hongerig bent, geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel hebt en geen spiermassa verliest.

‘Het keto-dieet’ bevat meer dan 150 recepten en praktische informatie over de ketogene levensstijl. Martina Slajerova, oprichter van het KetoDiet-blog, geeft een complete handleiding voor het keto-dieet, gebaseerd op de meest recente onderzoeken.

Verkrijgbaar bij Bol.com

 


Keto-planHET KETO-PLAN  –  Julie van den Kerchove

Julie Van den Kerchove laat je in haar derde boek kennismaken met de keto-keuken: een pure keuken rijk aan gezonde vetten en groenten, aangevuld met kleine porties kwaliteitsvol gevogelte en vis, waar Hollywood-celebrity’s zoals Halle Berry en Kim Kardashian hun slanke lijn aan danken.

Ze toont met een praktisch stappenplan en 70 gluten- en suikervrije recepten hoe je van je lichaam een natuurlijke vetverbrander kunt maken, zodat je slanker, energieker en gezonder door het leven gaat.

 

Schaf het Keto-plan nu aan

 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]