Corona-Update

Heropening van de grenzen, een update

 

 • Dinsdag 22 september, een weekdag twee dagen na de Tour ,is de nieuwe datum waarop in Anzegem het Belgisch kampioenschap voor profs wordt gehouden.  Is er dan geen WK ? 15/05/2020

 

 • Op de huidige kalender van de UCI staat het WK wielrennen op 20-27 september gepland in Aigle en Martigny, maar hierover zijn er grote twijfels.  Weinig Zwitserse kantons zijn enthousiast om een dergelijk evenement in het land te organiseren ten tijde van de coronacrisis. Het is eveneens erg onduidelijk of tegen die tijd Zwitserland de grenzen open heeft gesteld voor buitenlanders.  15/05/2020 

 

 • De KNWU ziet in 2020 af van organisatie van de NK wielrennen, . De wielerbond wil andere evenementen, bijvoorbeeld de grote rondes, de ruimte geven in de krappe agenda.  Er was al besloten om het evenement in 2021 opnieuw toe te wijzen aan de provincie Drenthe.  Door het schrappen van de NK mag Fabio Jakobsen, de winnaar van vorig jaar, zich nog een jaar Nederlands kampioen noemen. 12/05/2020

 

 • Eerdere bewerkingen dat Alpecin-Fenix nog een uitnodiging zou krijgen voor de Tour, blijken uit de lucht gegrepen. Volgens Tour-baas Christian Prudhomme is hieraan nooit gedacht,  ondanks een oproep van de vereniging van prof-wielerteams AIGCP en rennersvakbond CPA . Geen Mathieu Van der Poel in de Tour dus dit jaar.  5/05/2020

 

 • De UCI-‘Kalender van de hoop’ ligt vast.  Een overvol programma, ambitieus en uiteraard nog erg onzeker.  Maar de renners zijn tevreden, zij hebben een doel en een vooruitzicht om terug te koersen.  5/05/2020

 

UCI_Kalender_2020

 

 • Het is nog wachten op bevestiging, maar de UCI zou de regels voor Pro Teams herzien en het aantal renners per ploeg opnieuw bekijken. Als het aantal renners per ploeg van acht naar zeven wordt verminderd, komt er ruimte voor drie extra procontinentale ploegen van zeven renners. Ploegen zoals Alpecin, met Van der Poel, en ook Wanty maken plots kans. 30/4/2020

 

 • Nog geen definitieve beslissing, maar in het ‘kalender van de hoop’-ontwerp van de UCI herneemt het wielerseizoen op 1 augustus in Italië met de Strade Bianche. Erg optimistisch. Eén week later, op 8 augustus, zou Milaan-Sanremo worden gereden.  Het Critérium du Dauphiné, van 4 dagen en mogelijk achter gesloten deuren zoals Parijs-Nice, zou in de tweede week van augustus plaatsvinden. Op 20 september — slotdag van de Tour in Parijs — begint ook het WK in het Zwitserse Martigny (20–27 september).  Na het WK is het tijd voor de klassiekers, met Waalse Pijl (30 september), Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober), Amstel Gold Race (10 oktober), Gent-Wevelgem (11 oktober), Ronde van Vlaanderen (18 oktober), Parijs-Roubaix (25 oktober) en Ronde van Lombardije (31 oktober).  Beslissing wordt verwacht op 5 mei. 29/04/2020 

 

 • Tour for Life 2020 uitgesteld – Helaas zit samen Tour for Life fietsen er niet in dit jaar. De organisatie van Tour for Life heeft alle deelnemers, begeleiders en vrijwilligers aangegeven dat hun deelname en al hun sponsorgeld wordt doorschuiven naar 2021. Er is dan ook sprake van uitstel, niet van afstel.  22/04/2020

 

 • Van woensdag 22/4 tot en met zondag 26/4 zullen 19 teams hun renners laten strijden voor ritzeges in de virtuele Ronde van Zwitserland, georganiseerd door Velon.  Elk team stelt voor elke etappe 3 renners op, die vanuit hun ‘kot’ vanop de rollen het beste van zichzelf geven.Een algemeen klassement wordt niet opgemaakt. Het is dus een rittenkoers waarin enkel de dagzeges van tel zijn. Evenepoel start in de 1e rit, Greg Van Avermaet vanaf de 2e etappe.De etappes zijn 26 tot 46 kilometer lang en duren maximum een uur. Live te volgen op Velon.cc en dagelijks te volgen tussen 17u en 18.30u, zondag reeds vanaf 14u.

 

 • Uitsluitsel over de Tour, deze zal plaatsvinden van 29 augustus tot 20 september.  Een haalbare kaart? Alvast een vooruitzicht voor de renners en de fans, iets waar iedereen kan naar uitkijken. 14/4/2020 Sporza

 

 • De Tour de France zal op 27 juni niet van start kunnen gaan. De Franse president Emmanuel Macron heeft de lockdown in Frankrijk verlengd tot 11 mei. Tot midden juli mogen er bovendien geen grote evenementen met publiek georganiseerd worden, wat helemaal een streep lijkt te trekken door het oorspronkelijke schema van de Tour de France. De jongste dagen en weken waren er ook steeds méér geruchten dat ASO aan een alternatieve Tour zou werken op een later tijdstip in 2020. Hetzelfde lot is dus ook beschoren voor l’Etape du Tour (5/07/2020), La Vaujany (28/06/2020), La Mégève Mont-Blanc (14/06/2020).  13/04/2020

 

 • Oostenrijk versoepelt de maatregelen vanaf dinsdag 14/04 maar er is echter ook minder goed nieuws. Grote evenementen blijven namelijk tot minimaal eind juni verboden. Het grootste slachtoffer is de Dreiländergiro, die op 28 juni zou gereden worden.De Ötztaler Radmarathon, traditiegetrouw pas helemaal aan het einde van het seizoen in augustus, blijft voorlopig nog staan.

 

 • De Marmotte Granfondo Alpes wordt uitgesteld naar 5 september 2020. Als gevolg hiervan gaat ook de Marmotte Pyrénées, die een week eerder op 30 augustus gepland was, dit jaar niet door. Cyclokalender.nl 3/04/2020 

 

 • De organisatie van de WorldTour-rittenkoers bevestigt dat de 84ste editie van de Ronde van Zwitserland wordt afgelast en verschuift naar 2021. Maar niet getreurd !  Maar liefst achttien teams hebben hun deelname toegezegd aan de virtuele editie van de Ronde van Zwitserland. Dat maakte Velon vandaag bekend. In The Digital Swiss 5 rijden de renners van 22 tot 26 april thuis op hun fietstrainer gedeeltelijk de route van de Ronde van Zwitserland om zo de koers, ondanks de coronacrisis, toch bij de fans brengen.

 

 • Het gerucht circuleert al enkele dagen: voor Flanders Classics is het een mogelijke optie om op zaterdag 19 september de Ronde van Vlaanderen te organiseren. De vzw Impanis-Van Petegem, dat de Primus Classic organiseert, is eventueel bereid – mits compensatie – zijn datum af te staan.   Wachten is het op de UCI die uiteraard hierin beslissingsrecht heeft.  7/04/2020

 

 • De Ronde van Vlaanderen 2020 Lockdown Edition is gewonnen door de Belgische Greg van Avermaet. Het is de eerste keer dat de olympisch kampion de titel op deze klassieke ronde pakt, ookal is het nu de virtuele versie. Oliver Naesen werd tweede en de Franse Nicolas Roche werd derde.  De live-uitzending van Sporza trok maar méér dan 600.000 kijkers getrokken.  6/04/2020

 

 • In overleg met de Franse lokale overheden hebben Sportinez & Golazo sports beslist dat de 10de (verjaardag)editie van Climbing for Life Valloire-Galibier, gepland van 18 tot 20 juni 2020, verplaatst zal worden naar 17-19 juni 2021.  Ook in 2021 zal Climbing For Life – Galibier in het teken staan van diabetes.  1/04/2020

 

 • De UCI heeft woensdag beslist dat er niet gekoerst zal worden tot minstens 1 juni. Alle wedstrijden tot dan zullen dus verschoven of afgelast worden. Daarbij is ook het doek gevallen over de Dauphiné, de traditionele laatste voorbereiding op de Tour, de Ronde van Romandië en de Ronde van het Baskenland.  Over een aangepaste kalender is er nog geen beslissing gevallen. 1/04/2020

 

 • Eindelijk duidelijkheid voor de atleten.  De Olympische Spelen 2020 zullen volgend jaar van 23 juli tot 8 augustus 2021 plaatsvinden in Tokio. Dat hebben de organisatoren en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bevestigd.  30/03/2020  Probleempje nog voor de Tour, die normaal toekomt op de Champs-Elysees op 25 juli en dus enkele dagen overlapt met de Spelen.

 

 • The Ride wordt verplaatst naar de laatste week van augustus (23-30 augustus) Tegelijk met Tour for Life.   Start in Bardonecchia (Italië) en dan 1300 km en 20.000 hoogtemeters richting naar Valkenburg.  Geen vertrek bij de Stelvio, maar wel met de Col d’Iséran in het parcours.

 

 • UCI werkt aan nieuwe kalender.  Doel is de grote Rondes en de wielermonumenten een nieuwe plaats op de kalender te bieden door het seizoen iets te verlengen. Geen makkelijke oefening.  De UCI voegt er nog aan toe dat het niet de bedoeling is het seizoen onnodig te rekken.  Sporza 28/03/2020

 

Latest update on the UCI actions to bring cycling back on

We are living unprecedented times, with challenges rising daily. As all parts of society, our sport is strongly impacted by the COVID 19 pandemic. All stakeholders are working together to bring cycling back on. Let's all do our part by staying safe! #cyclingunited

Gepostet von David Lappartient am Samstag, 28. März 2020

 

 • ASO heeft deadline op 15 mei 2020 vastgelegd voor ultieme beslissing over het lot van de Tour de France.  28/03/2020 Nieuwsblad

 

 • Ook het WK mountainbiken (25-28 juni) in Albstadt (Duitsland) is uitgesteld door de coronacrisis. 27/03/2020

 

 • Mon Ventoux 2020, het Sporta-evenement,  zal niet doorgaan omwille van overmacht door de huidige coronacrisis, en dit in overleg met onze Franse lokale autoriteiten. Ingrijpend is dat na een jarenlange traditie met datum op de voorlaatste zaterdag van juni verhuizen we de apotheose naar het weekend van 11 september. Met voorbehoud van een laatste akkoord vanuit Frankrijk is zaterdag 11 september 2021 de nieuwe Monventoux-day!   Net zoals voor deze editie gepland stond, zal de Village Cannibale volgend jaar in Malaucène plaatsvinden. 25/03/2020

 

 • De 15de editie van Alpe d’HuZes gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus en wordt doorgeschoven naar 2021. Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdagavond bekendgemaakt.  De organisatie vindt het niet veilig en verantwoord om het evenement door te laten gaan. 24/03/2020

 

 • Wat met de Tour de France ?  Scenario zoals Parijs-Nice zonder publiek? Of bezwijkt ASO onder de druk om af te gelasten nu de Olympische Spelen niet doorgaan ?  Vermits nu de Franse regering denk aan het verlengen van de Corona-maatergelen, is het nog houdbaar om de Tour te laten doorgaan ?  Verschillende wielerploegen verwachten het ook niet meer. 24/03/2020

 

 • IOC hakt de knoop door :  de Olympische Spelen worden uitgesteld naar 2021.  De druk vanuit de sportwereld werd te groot om het evenement te verplaatsen. Greg Van Avermaet blijft dus een jaartje langer Olympisch kampioen  24/03/2020

 

 • Ook de Scheldeprijs (8 april) en Brabantse Pijl (15 april) worden afgelast.

 

 • De organisatie van de Amstel Gold Race heeft besloten de Amstel Gold Race en de Amstel Gold Race Ladies Edition op zondag 19 april te annuleren in verband met de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus.  Ook de Toerversie op zaterdag 18 april waar jaarlijks 15.000 toerfietsers aan deelnemen wordt geannuleerd.  Amstel Gold Race 18/03/2020

 

 • Zoals verwacht, wordt ook de Ronde van Vlaanderen afgelast.  De 104e Ronde van Vlaanderen op 5 april wordt afgelast als gevolg van de extra overheidsmaatregelen van de Belgische Federale Regering om de coronacrisis aan te pakken.  Flanders Classics, de organisator van de Ronde van Vlaanderen, bekijkt nog of het mogelijk is om de klassieker op een latere datum te rijden. Daarover is het naar eigen zeggen in overleg met de UCi en vertegenwoordigers van de teams en renners. Sporza 17/03/2020

 

 • “Als gevolg van de zeer ernstige situatie met betrekking tot de COVID-19 Coronavirus-uitbraak en de daarmee samenhangende maatregelen die op 15 maart door de International Cycling Union (UCI) zijn aangenomen, erkent Tour of the Alps, organiserend bedrijf GS Alto Garda, de onmogelijkheid voor de 44e editie van de Euroregionale etappekoers die zou plaatsvinden van 20 tot 24 april 2020.”, aldus de organisatie  Tour of the Alps 17/03/2020

 

 • Wielerorganisator ASO heeft als eerste een streep getrokken door de eendagswedstrijden die het dit voorjaar zou organiseren. Dat betekent dat Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik worden uitgesteld.

  Terwijl de organisatoren van de Ronde van Vlaanderen nog een beetje een slag om de arm houden, hebben ze bij hun Franse evenknie wel al een knoop doorgehakt: Parijs-Roubaix, dat een week na de Ronde had moeten plaatsvinden, wordt uitgesteld.In Frankrijk worden na zaterdag voorlopig geen wielerwedstrijden meer georganiseerd. De Franse wielerbond FFC laat vrijdag weten dat na de slotrit van Parijs-Nice vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus voorlopig alles wordt geannuleerd. Het besluit geldt voorlopig tot Parijs-Roubaix, de klassieker die zondag 12 april op het programma staat.  Sporza 17/03/2020

  ASO zou al volop bezig om andere data te zoeken voor deze wedstrijden.

   

 • De kans dat op woensdag 8 april de Scheldeprijs gereden wordt, lijkt momenteel erg klein. Organisator Jack Vissers zegt dat er nog geen beslissing genomen is, maar beseft dat koersen een onwaarschijnlijk scenario lijkt. Sporza, 14/03/2020

 

 • De organisatie van Parijs-Nice had vrijdag besloten om de laatste rit te schrappen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat betekent dat de Franse rittenkoers zaterdag in plaats van zondag eindigt.  13/03/2020

 

 • Volledige Ronde van Italië wordt uitgesteld na annulatie Grande Partenza door Hongaarse regering, geen nieuwe startdatum voor 3 april. HLN, 13/03/2020

 

 • Volgens Tomas Van den Spiegel, organisator van Flanders Classics, moeten we er mee rekening houden, dat de Ronde van Vlaanderen niet zal doorgaan.  “We moeten realistisch zijn. Je kan niet maatregelen tot 3 april opleggen om dan op 5 april het grootste volksfeest van Vlaanderen te organiseren. We moeten ervan uitgaan dat de Ronde dit jaar niet zal doorgaan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat er een nieuwe datum gevonden kan worden.” Wielerflits, 13/03/2020

 

 • De honderdste editie van de Ronde van Catalonië gaat dit jaar niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus.  Wielerrflits, 12/03/2020

 

 • Alle Vlaamse wielerkoersen tot en met 3 april al geschrapt.   Het betekent dat grote wielerkoersen als E3 BinckBank Classic en Gent-Wevelgem niet doorgaan.

 

 • Na Strade Bianche zijn ook Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo afgelast. Organisator RCS Sport en de Italiaanse wielerfederatie zullen een verzoek indienen bij de internationale wielerunie UCI om nieuwe data te prikken voor de Italiaanse wedstrijden.  06/03/2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]