Er beweegt wat aan de grenzen …

De langverwachte zomer- en fietsvakantie kunnen we desgewenst  in de Alpen vieren. Elk land afzonderlijk heeft deze dagen al beslist over het openen van de grenzen zodat er tegen 15 juni een oplossing moet zijn voor reizen binnen de Schengenlanden.

Ook Oostenrijk opent nu zijn grenzen.

De coördinatie tussen de EU-landen laat alvast flink te wensen over. De Europese Commissie riep op 13 mei nog op om gecontroleerd en gecoördineerd de binnengrenzen van de Europese Unie te openen, maar elk land is momenteel zijn eigen regels aan het doordrukken.

Ondertussen wordt er tussen de verschillende landen intensief overlegd. Belgisch Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft de voorbije dagen intensief overlegd met zijn Franse, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse collega’s over een graduele opheffing van de beperkingen aan de gemeenschappelijke grenzen. Toerisme lijkt dan in de eerste plaats in de buurlanden mogelijk.  Minister-President Mark Rutte communiceerde ook dat Nederlanders vanaf 15  juni naar het buitenland mogen reizen.  Ook elders in Europa wordt druk overlegd over het openen van grenzen en het toelaten van toeristen.

De kans dat we deze zomer nog naar onze geliefde bergen kunnen, is nu wel erg reëel.

 


 

BELGIË

  • 3/06/2020
   • Vanaf 15 juni gaan de grenzen opnieuw open voor wie reist binnen de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk en de andere vier Schengen-landen (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). Let wel: de landen zelf kunnen nog beslissen of u binnen mag of niet.
  • De Belgische regering besliste in het kader van de coronacrisis om alle niet-essentiële reizen naar het buitenland te VERBIEDEN tot en met 7 juni. De Nationale Veiligheidsraad zal dit verbod regelmatig opnieuw evalueren.
  • Check ook Diplomatie België

 

NEDERLAND

  • 3/06/2020
   • Vanaf 15 juni zijn Belgen weer welkom in Nederland. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd. Nederlanders zelf mogen vanaf die datum ook op vakantie naar verschillende Europese landen. Stapsgewijs zullen ze in de loop van de zomer naar bijna alle landen van de Schengenzone kunnen reizen. Naar Zweden of het Verenigd Koninkrijk reizen, mag voor hen voorlopig niet. Ook niet-dringende reizen buiten Europa blijven verboden.
  • Advies: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.
  • De Nederlandse regering adviseert sinds 18 maart mensen in Nederland alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden.
  • Check ook Rijksoverheid.nl

 

ITALIË

  • 16/05/2020
   • De Italiaanse regering heeft een decreet goedgekeurd dat reizen van en naar het buitenland toestaat vanaf 3 juni, één dag na de nationale feestdag. Inwoners van de Europese Unie en landen van de Schengenzone zouden vanaf dan opnieuw welkom zijn, zonder dat ze eerst twee weken in quarantaine moeten. Ook de Italianen zelf mogen vanaf diezelfde datum weer door heel het land reizen.
   • Het is nog onduidelijk of er voorwaarden zullen gekoppeld worden aan toeristen die vanaf 3 juni de Italiaanse grens willen oversteken. Of ook Belgen en Nederlanders naar de populaire vakantiebestemming kunnen trekken, hangt af van de beslissing van de eigen autoriteiten om de grenzen al dan niet opnieuw open te stellen. Voorlopig zijn alle niet-essentiële reizen naar het buitenland nog verboden.
   • Ook beslissingen van buurlanden spelen een rol.

 

OOSTENRIJK

  • 10/06/2020
   • Oostenrijk zal de reisbeperkingen voor 31 landen in Europa vanaf dinsdag opheffen, hoewel er restricties blijven voor Groot-Brittannië, Zweden, Spanje en Portugal, zo heeft de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Schallenberg, aangekondigd. Quarantaine en virustests worden geschrapt voor reizigers uit de meeste Europese landen, waaronder Italië, Kroatië en Griekenland, de populairste zomerbestemmingen voor Oostenrijkse toeristen. Wel blijft het reisadvies negatief voor Lombardije, de regio die in Italië het hardst getroffen werd door de coronapandemie. “Belangrijk is dat op een verantwoordelijke manier gereisd wordt”, aldus minister van Gezondheid Rudolf Anschober. Hij riep de reizigers op de regels inzake hygiëne en het houden van afstand na te leven.
  • 13/05/2020
   • De grens tussen Oostenrijk en Duitsland wordt op 15 juni heropend. Dat meldt Elisabeth Köstinger, de Oostenrijke minister van Toerisme. Vanaf 15 mei worden de eerste maatregelen verlicht. Dan wordt er alleen nog steekproefsgewijs gecontroleerd bij de grens. Oostenrijk wil binnenkort ook de controles bij grenzen met andere buurlanden versoepelen. Voor Oostenrijk is de grensopening met Duitsland zeer belangrijk, omdat zij sterk afhankelijk zijn van het Duitse toerisme.
  • 29/04/2020
   • De Oostenrijkse horeca gaat vanaf halfweg mei opnieuw open. Oostenrijk is daarmee een van de eerste Europese landen waar je opnieuw kunt gaan tafelen op restaurant of een pint pakken. De uitbaters moeten wel voldoen aan strenge eisen.

 

ZWITSERLAND

  • 18/5/2020
   • Deze week raakte bekend dat Zwitserland op 15 juni de grenzen met Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zal heropenen. Een beslissing over de grens met Italië is nog niet genomen.Controles aan de Zwitserse landsgrenzen gaan voorlopig door.

 

FRANKRIJK

  • 20/05/2020
   • Als het virus het toelaat, gaan de grenzen van Frankrijk deze zomer opnieuw open voor Europese toeristen. Dat heeft de Franse staatssecretaris van Europa en Buitenlandse Zaken Jean-Baptiste Lemoyne aangekondigd. Wanneer toeristen juist welkom zijn, daarover kan hij nog geen zekerheid geven. Maar dat Belgen (en waarschijnlijk de Nederlanders) welkom zijn, dat staat vast.  HLN.be
  • 15/05/2020
   • Verschillende Nederlandse media (o.a. de NOS) melden dat buitenlandse toeristen komende zomer niet welkom zijn in Frankrijk. Maar dit heeft de Franse regering NIET beslist. De Franse staatssecretaris voor Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, zou dit hebben laten “doorschemeren” in een televisie-interview vanochtend. Maar hij heeft in dat gesprek alleen gezegd dat de Franse toeristische sector deze zomer mogelijk moet zien te overleven zonder buitenlandse toeristen. Hij liet daarbij volkomen in het midden of dat het gevolg zou zijn van een vrijwillige keuze van vakantiegangers of van Franse maatregelen. Het officiële standpunt van de Franse overheid is nog steeds dat er op zijn vroegst eind mei beslissingen genomen worden over de zomer, nog even afwachten dus.

 

DUITSLAND

  • 13/05/2020
   • Duitsland versoepelt stap voor stap de grenscontroles vanaf zaterdag. Wie uit Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk komt, zal niet meer systematisch onder de loep genomen worden. Op 15 juni zouden alle grenscontroles opgeheven moeten zijn. Dat heeft het kabinet besloten. Het gaat nog niet om Italië, daarvoor heeft men nog niet genoeg garanties dat het coronavirus onder controle is..

 

EUROPA

  • 13/05/2020
   • De Europese Commissie heeft een reeks adviezen opgesteld voor veilig toerisme. De Commissie hoopt dat, als de lidstaten die adviezen volgen, er deze zomer toch nog een beperkte vorm van toerisme mogelijk moet zijn in Europa. Anderzijds beslissen landen zelf , zowel over wanneer ze hun grenzen openen voor toeristen, en vanaf wanneer hun eigen bevolking weer kan reizen.
   • Hiertoe heeft de Europese Commissie een aantal adviezen opgesteld:
     • In een eerste fase verkeer mogelijk te maken tussen landen of regio’s die de epidemie min of meer in dezelfde mate onder controle hebben. De besmettingsgraad moet in de landen die de grenzen met elkaar openen, voldoende laag zijn.
     • Als lidstaten een grens openen, dan moeten ze dat wel doen zonder te discrimineren tussen verschillende landen.
     • De Europese Commissie is niet overtuigd van de invoering van een ‘corona-paspoort’.
     • Vliegtuigmaatschappijen verplichten om zetels vrij te houden, vindt de Commissie overbodig.
     • Hotels, restaurants, B&B’s moeten maatregelen nemen die personeel en gasten beschermen,
   • In Europese context wordt gesproken over de mogelijkheid om reizen tussen bepaalde Schengenlanden weer vrij te maken vanaf 15 juni.

 

Alle officiële reisadviezen :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]