Tourgeschiedenis in Orcières-Merlette

Orcières-Merlette in de Hautes-Alpes is de eerste aankomst bergop van de Tour 2020, de vijfde aankomst in het gemoedelijke skistation in de geschiedenis van de Tour (1971, 1972, 1982, 1989).

Orcières-Merlette is het meest bekend om de legendarische raid van BIC-renner Luis Ocanã in de Tour van 1971.  Ocanã was weggereden in de beklimming naar de top van de Col de Noyer, op méér dan 70 km van de aankomst.  De populaire Spanjaard liep stelselmatig verder weg van zijn grote concurrent Eddy Merckx, die leek te breken.  Hij zou in een rit van amper 135 km uiteindelijk op bijna zes minuten vóór Lucien Van Impe eindigen en bijna negen minuten winnen op Merckx, die als derde eindigde.  Merckx zou uiteindelijk nog de Tour winnen, na een zware val en opgave van Ocanã in de afdaling van de Col de Menté.

Deze etappe blijft de meest memorabele van de Tour-aankomsten in Orcières. In 1972 zou Van Impe wel winnen, de eerste profzege in diens carrière alhoewel hij al het jaar voordien de bolletjestrui in de Tour gewonnen had.  Pascal Simon was de sterkste in 1982.  In 1989 was er een tijdrit van 38 km gewonnen door Steven Rooks.

Op dinsdag 1 september 2020 vertrekken de renners voor de 4e etappe richting Orcières vanuit Sisteron voor een redelijk korte rit van 157 km.

De openingsfase brengt het peloton door de Barronies, een bergmassief in de Franse Voor-Alpen.  In Veynes wacht na 51,5 kilometer de eerste (en enige) tussensprint van de dag en volgt de beklimming van de Col du Festre (2de categorie). Na deze klim zullen ze het Lac du Sautet volgen tot in Corps.  Via Saint-Bonnet komen ze de Champsaur-vallei binnen. Ze zullen dan Chaillol bereiken via de Côte de l’Aullagnier (3e categorie), voordat ze afdalen naar het dorp Chabottes.  Ze gaan dan richting Pont-du-Fossé via Saint-Léger-les-Mélèzes (3de categorie) en beginnen dan de klim naar Orcières (1ste categorie – 7,1 km aan 6,7%) naar de top op 1825 m.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]