Strade Bianchi 2021 – Heroïsch

De afgelopen jaren is Strade Bianche uitgegroeid tot een wielerwedstrijd van het hoogste niveau.  Terug naar de oorsprong van het wielrennen en  fietsen op onverharde wegen. Heroïek op de witte wegen ten zuiden van Siena.

Het succes van de Strade heeft alles te maken met de obstakels die de renners onderweg tegen komen.  Maar liefst 184 kilometer bestaat voor 63 kilometer uit gravelpaden. Het grind dat op die wegen ligt, doet stof opwaaien bij het geringste zuchtje wind, bij regenweer wordt het nog zwaarder. Pech ligt hier te wachten onder elke steen.

De oorsprong van de wedstrijd zit in de toertocht Monte Paschi Eroica. De bijnaam van deze toertocht is L’Eroica : heroïsch. De heroïek spat er vanaf als de deelnemers door de Toscaanse heuvels fietsen op een klassieke racefiets. Het zijn dus de amateur-wielrenners die deze beproeving ontdekt hebben voor de profs.  In 2007 werd de eerste wedstrijd gereden voor profs onder dezelfde naam als de toertocht.  Sinds 2017 is Strade een World Tour koers. In 2015 kwamen voor het eerst de vrouwen aan de beurt.

De Strade Bianche kent ondanks de korte geschiedenis enkele grote winnaars: de Zwitser Fabian Cancellara staat met drie overwinningen boven aan de lijst. Maar ook veelwinnaars zoals  Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski. Slechts eenmaal – in 2013 – won een Italiaan de koers: Moreno Moser. Neef van de legendarische Francesco Moser. Het succes van de Stade heeft zeker ook te maken met de interesse van de grote renners uit het peloton.  Vanaf het eerste moment waren zij begeesterd door de uitdaging en brachten zo de belangstelling naar deze bijzondere koers.

 

De volledige erelijst Mannen :

 • 2020: Wout van Aert
 • 2019: Julian Alaphilippe
 • 2018: Tiesj Benoot
 • 2017: Michał Kwiatkowski
 • 2016: Fabian Cancellara
 • 2015: Zdeněk Štybar
 • 2014: Michał Kwiatkowski
 • 2013: Moreno Moser
 • 2012: Fabian Cancellara
 • 2011: Philippe Gilbert
 • 2010: Maksim Iglinski
 • 2009: Thomas Lövkvist
 • 2008: Fabian Cancellara
 • 2007: Aleksandr Kolobnev

 

De volledige erelijst Vrouwen :

 • 2020: Annemiek van Vleuten
 • 2019: Annemiek van Vleuten
 • 2018: Anna van der Breggen
 • 2017: Longo Borghini
 • 2016: Elizabeth Armitstead
 • 2015: Megan Guarnier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]