Wat Trek doet aan de enorme berg fietsverpakkingsafval.
Fietsverpakkingen leveren veel afval op. Fietsen verschepen over lange afstanden en ervoor zorgen dat ze heelhuids en onbeschadigd aankomen, vergt veel planning vooraf, en betekent helaas ook veel afval.
Hoe minder een fiets in de doos kan bewegen, des te beter de staat waarin hij in de winkel arriveert. Om te voorkomen dat een fiets los in de doos rondslingert, zijn er tal van verschillende plastic verpakkingsitems nodig: bindstrips, bubbelplastic, cassettebeschermers en diverse andere onderdelen. Als je het aantal kleine onderdelen vermenigvuldigt met het aantal fietsen dat jaarlijks door de fietsindustrie verscheept wordt, dan telt dat enorm op.
Het is de missie van Trek om de voetafdruk die hierdoor ontstaat onder de aandacht te brengen. Dat doen ze via een breed pakket aan duurzaamheidsinitiatieven, van de interne overstap naar groene energie tot langdurige samenwerking met milieuvriendelijke recyclingbedrijven die Bontrager-producten maken van plastic afval.
Achter de schermen zijn ze al jaren bezig om het gebruik van niet-recyclebare verpakkingsmaterialen te verminderen. Ondertussen zijn ze heel dichtbij waar we willen zijn en er ligt een plan klaar om het einddoel te bereiken.
In mei 2020 dit jaar is men bij Trek begonnen de meest populaire fiets op te sturen in een geheel vernieuwde verpakking, met nog slechts 12 niet-recyclebare onderdelen erin, in plaats van 22.
Alleen dat al leverde een besparing op van 23.000 kg aan plastic afval. In 2021 zal de Trek-fietsverpakking geheel plastic-vrij zijn, op twee kleine items na.
Een mooi initiatief !