Zware Alpen 6-daagse in de Tour 2023

De Alpen worden in de 110de editie van de Tour de France extra verwend.  In een allesbeslissende eindweek worden de renners enkele zware beproevingen voor de wielen gelegd.  Geen bekende cols, maar een opeenvolging van echte kuitenbuiters en onregelmatige beklimmingen. En met opnieuw de Col de la Loze in een hoofdrol.

 

 

DAG 1 – 14/07/2022 – Etappe 13  – Grand Collombier

Na een relatief makkelijk aanloop door de Jura, eindigt de eerste Alpenrit op Quatorze Juillet boven op de Grand Colombier, nabij het Lac du Bourget.

De Col du Grand Colombier ligt in Franche-Comté en maakt deel uit van het Jura-gebergte.. Vanaf Culoz is de Col du Grand Colombier 18.3 km lang, goed voor 1255 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 6.9 %. De maximale hellingsgraad is 14 %.

2023-07-14_Etape13_LeGrandCollombier

DAG 2 -15/07/2022 – Etappe 14  – Col du Joux-Plane

De volgende dag wacht de rit naar Morzine met de Col de la Ramaz (13,9 km aan 7,1%)  en de Col du Joux-Plane (11,6 km aan 8,5%). Meer dan 4.200 hoogtemeters in slechts 152 kilometer wacht de renners, met aansluitend een vrij technische, onvoorspelbare  afdaling naar de aankomst in Morzine.

Alhoewel de omgeving echt prachtig is, hebben vele renners een haat-liefde verhouding met deze klim,  Vraag maar aan Lance Armstrong die hier in 2000 een serieuze inzinking kreeg.

Er zit gewoon geen enkel ritme in en het verloop is volkomen onvoorspelbaar. Stukken constant, stukken met opeens hele steile passages, gekke bochten.  Maar zeker één tot de verbeelding sprekende klim met veel historie.

 

 

 

2023-07-15_Etape14_Annemasse-Morzine

Deze etape is meteen het parcours voor de Etape du Tour.  Op 9 juli 2023  gaat de 30ste editie van dit door ASO georganiseerde evenement door, waarbij iedereen op hetzelfde parcours en één week voor de passage van de profrenners zijn conditie kan meten.

 

DAG 3 – 16/07/2022 – Etappe 15  – Le Bettex

Op zondag staat de derde Alpenrit met een aankomst op Le Bettex bij Saint-Gervais Mont-Blanc op het programma.

Le Bettex, beter gekend als het skistation Saint-Gevrais en gelegen in de schaduw van de Mont-Blanc, kan je omschrijven als een mooie pittige klim die gelukkig niet al te lang is. Dorpje aan de voet Saint Gervais les Bains is gezellig en vanuit daar kan je meteen even aan het werk op het steilste stuk van de klim. Op een klein stuk na steeds pittige stijgingspercentages waardoor je moet blijven werken tot je boven bent.

 

2023-07-16_Etape15_LesGets-StGervaisMontBlanc

 

DAG 4 – 18/07/2022 – Etappe 16  – Enige tijdrit

Na een welverdiende rustdag, staat de enige tijdrit van deze tour opgenomen, amper 22 kilometers maar venijn met zijn 600 hoogtemeters., Grote verschillen gaan hier waarschijnlijk niet gemaakt worden.

Côte de Domancy vanuit Domancy is 2.6 kilometer lang en overbrugt 257 hoogtemeters met een gemiddeld stijgingspercentage van 9.4%.   De top van de beklimming ligt op 810 meter hoogte.

2023-07-18_Etape16_Passy-Combloux_ITT

DAG 5 – 19/07/2022 – Etappe 17  – Koninginnenrit met aankomst in skiresort Courchevel

Op papier lijkt de vijfde Alpen-etappe over de inmiddels al bekende Col de la Loze (2304 m) met maar liefst 5100 hoogtemeters de zwaarste rit van deze Tour.  Vooral na de Col du Saisies (13.5 km aan 5.3%) en Cormet de Roselend (19.9 km aan 6%) zal moeten blijken wie er nog het meest fris zit voor de onwezenlijk lange beklimming van de Col de La Loze,  Het dak van de Tour, op 2304 m, ligt dus helemaal op het einde.

Door het grillig verloop krijg je geen moment de kans om je ritme te pakken. Beetje bij beetje word je gesloopt op de Col de la Loze.  Lange stukken van wel 15 tot 20% dienen zich aan, afgewisseld met milde stukken waar je een beetje op adem kunt komen.  Het gemiddelde percentage van 6% geeft in het geheel niet de moeilijkheidsgraad van deze zeer, zeer moeilijke pas weer.

Na de Col de la Loze gaat het bergaf, maar de laatste kilometer stijgt het heftig naar Courchevel-Altiport.

 

2023-07-19_Etape17_StGervaisMontBlanc-Courchevel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAG 6 – 20/07/2022 – Etappe 18  – Vaarwel Alpen

De renners zijn nog een laatste keer te bewonderen in de Alpen en in de Tarentaise wanneer ze op donderdag vertrekken vanuit Moutiers richting Bourg-en-Bresse, een rit voor de sprinters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]