EuroVelo Route 12 in België

De Noordzeeroute is een van de verborgen parels van het EuroVelo-netwerk. Op deze 7.050 km lange lus kun je genieten van de wilde schoonheid van de noordelijke kusten van Europa en versteld staan van de diverse natuurlijke (en soms door de mens gemaakte!) landschappen. Van de polders van Nederland, onder zeeniveau gelegen, tot de 300 meter hoge kliffen van de Noorse fjorden, en van bruisende steden zoals Hamburg en Edinburgh tot schilderachtige dorpen, er is voor elk wat wils.

Het Belgische gedeelte van EuroVelo 12 biedt een goed ontwikkelde en bewegwijzerde route langs verschillende interessante bezienswaardigheden. Natuurliefhebbers zullen genieten van het Zwin Natuurpark in Knokke-Heist, ook wel bekend als het ‘internationale vogelvliegveld’, terwijl geschiedenisliefhebbers het King Albert Monument in Nieuwpoort niet willen missen, waar je meer te weten kunt komen over de Slag om de IJzer in 1914.

De Noordzeeroute zal je verrassen met zijn diversiteit. Hoewel het dezelfde zee omlijst, gaat het van land onder zeeniveau (in Nederland) tot kliffen van 300 meter hoogte (Noorwegen). Je kunt proeven van whisky in Schotland; peddelen langs goed onderhouden fietspaden in Denemarken; de nacht doorbrengen in milleniumhavensteden zoals Göteborg of Hamburg; of ontspannen op de uitnodigende stranden van Nederland. Verwacht aangenaam verrast te worden langs deze populaire fietsroute van ongeveer 7.050 km.

En vergeet niet de veerbootschema’s te controleren! Ze zijn essentieel in Noorwegen om de talloze fjorden over te steken. Als je de hele route volgt, neem je de veerboot tussen Halmstad (Zweden) en Grenå (Denemarken). Je kunt ook een shortcut nemen met de veerboot van Göteborg naar Frederikshavn of een veerboot die Noorwegen met Denemarken verbindt. Om het Kanaal over te steken, neem je de Eurostar of de veerboot die Calais in Frankrijk verbindt met Dover in het Verenigd Koninkrijk. EuroVelo 12 eindigt op de Orkney-eilanden en de Shetland-eilanden. Vanaf het vasteland zijn er veerboten die John o’ Groats met Burwick en Thurso met Stromness verbinden om Orkney te bereiken. Om de Shetland-eilanden te bereiken, moet je de veerboot nemen die Kirkwall en Lerwick verbindt. Wees voorzichtig: sommige veerboten varen alleen in de zomer.

 

EuroVelo 12 in cijfers :
  • 7250 km lang
  • langs 18 Unesco-sites
  • door 6 landen

 

GPX-files kan u uploaden op EuroVelo.com 

 

FietsenindeAlpen_EuroVelo12_Map

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]