Peter Sagan – Lidewey van Noord

  • Portret
  • Sagan boeit altijd
  • Cadotip !
  • Slechts

Geen goede tip voor onder de kerstboom ?! Bestel nu

FietsenindeAlpen_Peter-Sagan-portret-van-een-alleskunnerPortret van een alleskunner

Peter Sagan wordt vaak beschouwd als een ongeëvenaard talent in de wielersport, een veelvraat wat betreft overwinningen en opmerkelijke prestaties op een opvallend jonge leeftijd. Op slechts 27-jarige leeftijd wordt hij vergeleken met iconen zoals Michael Jordan, Lionel Messi en Eddy Merckx, grootheden in hun respectievelijke sporten. Zijn carrière is al gevuld met talloze overwinningen en opmerkelijke prestaties: vijf opeenvolgende groene truien in de Tour de France, een prestatie die hij behaalde bij zijn eerste vijf deelnames. Daarnaast is hij slechts één van de zes renners in de rijke geschiedenis van het wielrennen die zichzelf opvolgde als wereldkampioen. Bovendien heeft hij ook verschillende klassiekers op zijn naam staan.

Sagan’s aanvallende stijl, instinctieve koersinzicht en zijn opgeruimde karakter hebben hem geliefd gemaakt bij het publiek.

Zijn kenmerkende ‘wheelies’ voegen een extra dosis spektakel toe aan zijn persoonlijkheid. Sommigen beschouwden hem als een verlosser, iemand die de wielersport, die soms ingedut lijkt door data en wetenschap, opnieuw populair zal maken bij een breder publiek. Hij zal alleszins gemist worden, ook al speelde hij de laatste jaren niet echt een rol meer.

Echter, rijst de vraag: is het beeld dat we van hem hebben authentiek, of is het het resultaat van een doordachte marketingstrategie? Soms lijkt het wel zo.

Zoals nu ook weer.

In 2024 staat Peter Sagan volledig in het teken van het najagen van kwalificatie voor de olympische MTB-race. Als drievoudig wereldkampioen zal hij echter toch nog enkele wegwedstrijden blijven rijden. Sagan zal dit doen als onderdeel van het Slovaakse team RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol, waar zijn broer Juraj fungeert als ploegleider. Na een glorie- en kleurrijke carrière nam Peter Sagan (33) dit seizoen afscheid als wegrenner, maaar zal dus nog enkele keren te zien zijn op de weg.

Lidewey van Noord is ook de schrijfster van ‘Pellegrina’, het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië trekt, langs velden en wegen, heuvels, industrieterreinen en bossen, op zoek naar de sporen die de helden uit de Italiaanse wielergeschiedenis achterlieten.

Ook ‘Verhalen uit de volgwagen’ is van haar hand. In dit boek spelen de mannen en vrouwen die alles op alles zetten om hun renners op het podium te krijgen – in een sport waarin er meer mis kan gaan dan goed – de hoofdrol.

 

Méér WIELERBOEKEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]