Jouw fiets registreren en identificeren

Fietsen is enorm populair en dat is geen verrassing. Het is goed voor het milieu en onze gezondheid, het verbetert de leefbaarheid van onze steden en gemeenten, en het stimuleert onze economie. En nu wordt fietsen nog veiliger! Vanaf 23/04/2024 kunnen alle inwoners van België gebruikmaken van het nieuwe fietsregistratieplatform. Op dit platform kunnen zowel nieuwe als tweedehandsfietsen geregistreerd worden, en het is volledig gratis.

Stop fietsdiefstal
Fietsdiefstal komt steeds vaker voor en dat kan mensen ervan weerhouden om (vaker) te fietsen. Daarom hebben de federale overheid en de drie gewesten de handen ineengeslagen en een nieuw uniform systeem ontwikkeld tegen fietsdiefstal, gebaseerd op het bestaande mybike.brussels. Dit nieuwe systeem gaat verder dan de huidige methoden, zoals het graveren van het rijksregisternummer. Alle informatie over uw fiets wordt via dit systeem in een centraal register opgenomen. Dit maakt het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie en gratis anti-fraudesticker
Mybike is gratis en richt zich op alle inwoners van België. Fietsers kunnen een gratis anti-fraudesticker met een unieke code aanvragen, die op het frame van de fiets wordt aangebracht. Het sterke punt van dit systeem is dat het fietsen koppelt aan de informatie van een geverifieerde eigenaar in een nationale database (bijvoorbeeld via Itsme of eID).
Fietsers die al een gravure of een ander type registratie (serienummer, VeloPass, Bromptonnummer, enz.) hebben, kunnen deze gegevens ook invoeren in hun mybike-account. Dit zal de veiligheid van hun fiets verder verhogen. Huidige gebruikers in Brussel kunnen naadloos overstappen naar het nieuwe nationale systeem.

Bij de aankoop van een tweedehandsfiets, of wanneer een gestolen fiets wordt gevonden, kan de QR-code op de fiets gescand worden om te controleren of deze gestolen is. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.

Méér info op mybike.belgium.be/vlaanderen

Bestaat er in Nederland een gelijkaardig systeem ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]