MENUMENU

Het belang van rompstabiliteit voor wielrenners

Wat is juist core stability of ‘rompstabiliteit’ ?

Core stability heeft te maken met de belastbaarheid en het herstelvermogen van je lichaam. Veel bewegingen die het lichaam maakt vinden hun oorsprong in de romp. Een romp in goede conditie laat de andere ledematen optimaal functioneren. De inspanningen die je tijdens het fietsen doet, kunnen hierdoor ook intenser worden en langer duren.

Veel wielrenners zijn daar een perfect voorbeeld van.  Zij train(d)en hoofdzakelijk de beenspieren, met vaak rug-, schouder- of nekklachten tot gevolg. De oorzaak van het probleem is dat de wielrenners te weinig aandacht besteed hebben aan de rest van hun lichaam.

De spieren rondom het middenpunt van je lichaam (bil-, buik- en rugspieren) zorgen voor de nodige stabiliteit. Ze zorgen ervoor dat de krachten die op je onderlichaam komen goed door je bovenlichaam kunnen worden opgevangen. En andersom.

Core stabiliteit kan je oefenen en verbeteren.  Opzet is om de spiergroepen te versterken en ze beter te laten samen werken.  De kracht uit je benen komt vanuit de romp. Hoe sterker en stabieler je romp en hoe beter deze rompspieren samenwerken des te explosiever zijn de bewegingen vanuit je benen en des te meer kracht kun je dus overbrengen op de pedalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]