Kopje koffie ?

De meningen over de positieve of negatieve effecten van koffie, en dus cafeîne, lopen nogal uiteen.

Heel wat studies zijn het erover eens dat cafeïne een prestatiebevorderend effect bij diverse duursporten, zoals lopen, fietsen, langlaufen, roeien en zwemmen.  De inspanning kan langer worden volgehouden bij een zwaardere belasting (en dus hogere snelheid) en de intensiteit van de inspanning (het maximale vermogen) ligt hoger, waardoor een bepaalde inspanning op kortere tijd kan uitgevoerd worden.

Een kop koffie heeft een positief effect op de bloeddoorstroming, wat dan weer voor méér zuurstof zorgt.  Méér zuurstof is beter sporten.  Ook na het sporten kan koffie een rol spelen, cafeïne verbetert namelijk de opnamen van koolhydraten en de omzetting in glycoceen, de suikervoorraad van de spieren.  Zorgen voor een betere energie-reserve, betekent dat je volgende keer ook beter en langer kan sporten.

Pure cafeïne in capsules, tabletten of poedervorm heeft een sterker prestatiebevorderend effect dan koffie of andere dranken.

Aan de Universiteit van Reykjavik werd dan weer ontdekt dat dit effect miniem is, zelfs te verwaarlozen.  Bij topsporter kan dit misschien het kleine verschil maken, maar wat is de wielerliefhebber er dan mee gebaat ?  Cafeïne werkt ook niet bij iedereen. Het effect varieert. Bij sommige mensen is zelfs een negatief effect gemeten.  Bovendien wijst men op enkele neveneffecten, zoals verslaving aan de cafeïne en enkele nadelen zoals slapeloosheid, futloosheid en soms zelfs hoofdpijn.  Gewenning kan er voor zorgen dat men steeds een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Koffie heeft absoluut geen nadelig effect op de vochtbalans, ook niet van sporters.

Al geven alle onderzoekers toe dat het effect van cafeïne heel moeilijk te isoleren en dus te onderzoeken is, houden wij het misschien beter bij onze dagelijkse hoeveelheden ?   Wij hebben het alvast nodig om wakker op onze fiets te stappen voor een ochtendrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Welk verzet kiezen ?

Samen met de makkers op fietsvakantie, een reeks cols beklimmen en ‘s avonds stoere verhalen vertellen over hoge pieken en diepe dalen: heerlijk is dat. zelf ben je mentaal en fysiek helemaal klaar voor zo’n avontuur in de bergen. Maar wat moet er aan de fiets gebeuren? En vooral: met welke versnellingen ga je de […]