Kopje koffie ?

De meningen over de positieve of negatieve effecten van koffie, en dus cafeîne, lopen nogal uiteen.

Heel wat studies zijn het erover eens dat cafeïne een prestatiebevorderend effect bij diverse duursporten, zoals lopen, fietsen, langlaufen, roeien en zwemmen.  De inspanning kan langer worden volgehouden bij een zwaardere belasting (en dus hogere snelheid) en de intensiteit van de inspanning (het maximale vermogen) ligt hoger, waardoor een bepaalde inspanning op kortere tijd kan uitgevoerd worden.

Een kop koffie heeft een positief effect op de bloeddoorstroming, wat dan weer voor méér zuurstof zorgt.  Méér zuurstof is beter sporten.  Ook na het sporten kan koffie een rol spelen, cafeïne verbetert namelijk de opnamen van koolhydraten en de omzetting in glycoceen, de suikervoorraad van de spieren.  Zorgen voor een betere energie-reserve, betekent dat je volgende keer ook beter en langer kan sporten.

Pure cafeïne in capsules, tabletten of poedervorm heeft een sterker prestatiebevorderend effect dan koffie of andere dranken.

Aan de Universiteit van Reykjavik werd dan weer ontdekt dat dit effect miniem is, zelfs te verwaarlozen.  Bij topsporter kan dit misschien het kleine verschil maken, maar wat is de wielerliefhebber er dan mee gebaat ?  Cafeïne werkt ook niet bij iedereen. Het effect varieert. Bij sommige mensen is zelfs een negatief effect gemeten.  Bovendien wijst men op enkele neveneffecten, zoals verslaving aan de cafeïne en enkele nadelen zoals slapeloosheid, futloosheid en soms zelfs hoofdpijn.  Gewenning kan er voor zorgen dat men steeds een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Koffie heeft absoluut geen nadelig effect op de vochtbalans, ook niet van sporters.

Al geven alle onderzoekers toe dat het effect van cafeïne heel moeilijk te isoleren en dus te onderzoeken is, houden wij het misschien beter bij onze dagelijkse hoeveelheden ?   Wij hebben het alvast nodig om wakker op onze fiets te stappen voor een ochtendrit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]