Veiligheid troef !

Veiligheid primeert bij het afdalen.  Een goede conditie zal je zeker daarbij helpen.  Minder vermoeid en alerter op de top aankomen, zal er voor zorgen dat je geen inschattingsfouten gaat maken tijdens de afdaling.

Maar er is méér ; enkele tips :

 

Wees ten allen tijde alert

Oververmoeid de afdaling inzetten is geen goed idee.  Je kan beter even op krachten komen aan de top en de nodige rust terugvinden alvorens opnieuw volledig gefocust de afdaling aan te vatten.

 

Afstand Houden

Hou voldoende afstand tijdens de afdaling.  Het plots remmen van een wielrenner die kort voor je zit, kan grote gevolgen hebben.  Zorg ervoor dat je voldoende uitwijkmarge behoudt.  De 2-seconden-regel kan hier een hulp zijn.  Is je voorganger trager, passeer hem dan op een veilige manier en respecteer opnieuw een minimale afstand tot je voorganger.

 

Helm is uw levensverzekering

Gelukkig zijn de valhelmen een pak lichter geworden en zijn ze niet méér hinderlijk tijdens het klimmen.  Ze beschermen bovendien nog tegen de zon ook.  Je hebt dus absoluut geen excuses meer !

 

Staat van het wegdek

Terreinkennis is essentieel bij een afdaling.  Ken je de weg niet, bouw dan de nodige voorzichtigheid in.  Heb een afdaling meerdere malen gedaan, dan zal je ongetwijfeld sneller gaan dalen.

Beter afdalen is vooral ook een gevolg van het opbouwen van vertrouwen.  Vertrouwen dat je opbouwt door telkens nieuwe daalervaringen.

Blijf wel rekening houden met onverwachte dingen, die kunnen opduiken.  Van steengruis langs de kant van de weg tot putten in het wegdek.

We raden eenieder aan op je eigen rijvak te blijven, je moet het gevaar niet gaan opzoeken.

 

Weersomstandigheden

Regen, hagel, wind ! Het wegdek kan spekglad zijn, de wind kan plots uit een hoek komen of je loopt het risico op onderkoeling ; allen factoren die een grote invloed kunnen uitoefenen op je afdaling. Pas je gedrag en je snelheid aan.

Ook de zon kan soms verraderlijk uit de hoek komen.  Ze kan je zicht plots en tijdelijk verblinden.

 

Fietsbril

Een fietsbril is geen overbodige luxe bij het afdalen.  Het vermijdt het tranen van de ogen waardoor je zichtbaarheid verminderd wordt;  Zorg ervoor dat de fietsbril de oogkassen goed afsluit.

 

Afkoeling

Vaak kom je flink bezweet aan de top van een beklimming.  Realiseer je dan dat een afdaling heel wat frisser zal aanvoelen.  Een regenjasje kan nuttig zijn, het gebruiken van een krant onder de trui als windbreker blijft een super-efficiënte truc.

 

Stuur

De handen onderaan de beugels van het stuur is de beste manier om controle over de fiets te behouden en perfect de bochten in te sturen.  Je hebt zo ook een betere vat op de remmen waardoor klachten over krampen in de handen ook minder zullen zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]