Wat is vermogen ?

Voor veel wielrenners is trainen vandaag de dag nog steeds een kwestie van meer uren en kilometers maken dan de concurrentie. Trainen met hartslagmeters liet in het wielrennen lang op zich wachten. Toen kwam er plotseling weer een nieuwe trainingsmethode: trainen op vermogen.

Maar wat is eigenlijk ‘vermogen’ ?

Arbeid is de kracht die je nodig hebt om een bepaalde massa te verplaatsen. Vermogen geeft aan hoe snel je dit kan.

Bij een fietser wordt het vermogen bepaald door de (nuttige) kracht die je uitoefent op de pedalen en het aantal omwentelingen. Verhoog je één van deze twee parameters (of beide) dan zal je vermogen stijgen.  Het vermogen van een fietser is het product van de  kracht die je uitoefent op de pedalen en het aantal omwentelingen. Een “stoemper” die een groot verzet trapt aan lage omwentelingen, gebruikt voornamelijk zijn kracht om vermogen op te wekken. De “souplesserijder” daarentegen wekt zijn vermogen voornamelijk op door zijn hoge trapfrequentie. Alhoewel je op beide manieren evenveel vermogen kan opwekken is er toch een verschil in de manier waarop het vermogen wordt opgewekt, of beter welke soort spieren je aanspreekt.

Vermogen is de ideale weergave van je sterkte als fietser.  Vermogen is de ideale maat voor hoe sterk je bent als fietser. Vermogen is een betere maat dan snelheid omdat snelheid afhankelijk is van zaken zoals wind en hellingsgraad. Wat dan met hartslag? Er is een zeker verband tussen hartslag en vermogen, maar er zijn een aantal nadelen aan hartslag. Zo is de hartslag afhankelijk van omgevingsfactoren zoals warmte, vochtigheid en stress voor de wedstrijd.   Maar het grootste nadeel van hartslag is dat het een tijdje duurt vooraleer uw hartslag zich aangepast heeft aan de intensiteit van de inspanning. Als je een klim doet, dan zal je hartslag geleidelijk aan stijgen en pas na enkele minuten stabiliseren, zelfs al trap je een constant vermogen. Met een vermogensmeter kan je je klim perfect indelen.

De referentie voor uithoudingssporten is het maximale vermogen dat je kan produceren tijdens een tijdrit van een uur. Dit wordt het FTP (Functional Treshold Point) genoemd. Stel dat je een FTP hebt van 300 Watt, dan betekent dit dat je, als je gedurende 1 uur zo hard mogelijk fietst, je een gemiddelde van 300 Watt hebt gereden. Het is duidelijk dat zoveel te hoger je FTP zoveel te sneller je zal rijden. Aan de hand van het FTP kunnen de verschillende trainingszones voor het fietsen bepaald worden. Met behulp van je vermogensmeter zal je exact kunnen bepalen of je in de juiste zones aan het trainen bent. Door regelmatig je vermogen (FTP) te testen kan je bepalen of je al dan niet vooruitgang boekt in je trainingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]