Hartslagmeter of vermogensmeter ?

Hartslag alleen vertelt je niet hoe je werkelijke prestaties verbeteren, het vertelt je gewoon hoe snel je hart pompt. Een vermogensmeter meet de hoeveelheid arbeid (het vermogen = geleverde arbeid per tijdseenheid), en analyseert je efficiency door de hartslaggegevens te vergelijken met het vermogen en cadans en tenslotte snelheid.

Je hartslag is namelijk afhankelijk van o.a. temperatuur, vermoeidheid en cafeïne. Je rusthartslag en omslagpunt zijn geen dag exact hetzelfde. Hoewel je door ’s ochtends je hartslag in rust te meten al wel iets meer te weten kunt komen over de gewenste trainingsintensiteit, is een vermogensmeter nauwkeuriger dan een hartslagmeter. Je zal met zekerheid weten dat je conditie verbetert en wanneer je een piek hebt bereikt.

Vermogensmeters zijn een perfect hulpmiddel voor renners. Het is wel niet zo dat het aanschaffen van een vermogensmeter direct betere prestaties levert. Een vermogensmeter kan prestaties optimaliseren, mits het gestructureerd gebruikt word. Bij een vermogensmeting wordt het vermogen gekoppeld aan hartslag, trapfrequentie en snelheid. De sleutel tot succes zit hem dus in het correct analyseren van de verschillende inspanningen.

Vermogensmeters nauwkeuriger dan hartslagmeters. Volgens onderzoek hebben vermogensmeters een afwijking rond 1%, bij hartslagmeters ligt deze afwijking hoger, tussen 4 en 5%.

In de afgelopen jaren is er een duidelijk stijgende lijn te zien in de verkoop van vermogensmeters en een toename in belangstelling voor trainen met vermogensmeters.  Vermogensmeters blijven (voorlopig) echter vrij duur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]