Ga op in de wereldwijde fietscommunity van Strava

Belgen en Nederlander zijn fervente Strava-gebruikers.

Strava is één van de bekendste programma’s dat je gelopen of gefietste kilometers en tijden bijhoudt met behulp van de GPS in je smartphone (iOS, Android) of horloge. Je smartphone kan de gegevens met de Strava-app loggen, maar je kunt ook bestanden van andere systemen (zoals Garmin) uploaden naar het webplatform van Strava. Naast het bekijken van je gegevens tijdens het fietsen, analyseer je met Strava Cycling ook je resultaten achteraf.

Het gebruik van Strava is gratis.

Om er mee te kunnen werken, heb je een gratis Strava-account nodig. Je komt dan op het webplatform je gefietste tijden, afstanden, hoogteverschillen en gemiddelde snelheid tegen. Op basis daarvan levert Strava je handige overzichten en mooie grafieken. Als je op een bepaalde afstand een persoonlijk record hebt gelopen of een andere goede prestatie hebt neergezet, beloont Strava je met virtuele kroontjes, bekers en medailles.

 

Strava motiveert :

 • Strava-sporters die een doel of een uitdaging stellen, oordeelt Strava, trainen twee keer zo veel als sporters zonder doel. Dat kan natuurlijk allerlei redenen hebben, maar de intrinsieke motivatie van Strava draagt daar zeker tot bij.

 

 • De kracht van Strava ligt op het sociale aspect. Er worden virtuele leaderboards opgemaakt van “segmenten”, stukken straat waarop je sport. De snelste over zo’n segment mag zich King of Mountain (KOM) noemen.

 

 • Met Strava kan je ook anderen volgen en kan je bekijken wat, waar en wanneer zij fietsen per week. Ook als je een keer niet mee kunt fietsen, kun je achteraf kijken welke routes je maten gefietst hebben. Je kunt ze Kudo’s geven (duimpjes) en commentaar geven op de rit.

 

Met Strava kun je:

 • Sportprestaties opslaan : Tijd, snelheid, afstand, snelheid, hartslaggegevens
 • Resultaten vergelijken met anderen, op basis van o.a. leeftijd en gewicht
 • Jouw persoonlijke overall score bekijken. Deze wordt automatisch berekend.
 • Gebruik maken van de integratie van Google Maps
 • Gegevens exporteren

 

Met de functie “segment”  kun je jouw prestaties vergelijken met die van anderen.

Het verschil met andere apps zit hem in de onderlinge competitie en vooral in de ‘segmenten’. Dit zijn delen van je parcours waarop je een mooie tijd hebt gereden en die je achteraf markeert. Zouden anderen dat stuk ook zo snel kunnen afleggen? Het is vooral die voortdurende vergelijking met je fietsmaten die Strava zo populair maakt.

Als jij de snelste tijd op een segment fietst, word je op Strava uitgeroepen tot King Of the Mountain (KOM)  of Queen of the Mountain (QOM) van dat segment. Aan anderen de opdracht je uitdaging aan te nemen. Of jij gaat zelf op zoek naar segmenten van anderen om hun recordtijden aan te vallen. Als je na afloop je route op je telefoon of computer gaat bekijken, zal je vanzelf zien of je over bestaande segmenten hebt gelopen en waar je in de klassementen staat. Ook de hoeveelheid gereden kilometers levert een populaire ranglijst op.

Segmenten worden door gebruikers van Strava toegevoegd. Zelf kun je uiteraard ook segmenten toevoegen die nog ontbreken. Ben je ergens King of Mountain en wordt er een snellere tijd neergezet door een ander?  Dan krijg je een bericht waarin je wordt geïnformeerd en uitgedaagd om je tijd weer te verbeteren.

Als je aan het fietsen bent en een startpunt van een segment passeert, dan start Strava automatisch het registreren van jouw tijd. Dit blijft hij doen zolang je de route volgt. In het geval van een klim op de brug zal je dus altijd in de ranglijst komen te staan. Fiets je een stuk van een vastgelegde ronde, dan gebeurt er verder niets. Soms fiets je dus puur per toeval meerdere segmenten; erg leuk!

 

Een aantal toffe functies :

 • Een aangename functie is de mogelijkheid om eenvoudig te wisselen tussen wielrennen en hardlopen.
 • Inloggen is super eenvoudig. Log in met Facebook, Google of e-mail.
 • Strava is er in diverse talen, uiteraard ook in het Nederlands.

 

Connectiviteit :  Strava werkt met een toenemend aantal populaire apparaten. Als je je activiteiten kunt exporteren of opnemen, is je apparaat waarschijnlijk compatibel met Strava.

 • Je kunt van -en naar de app routes downloaden.
 • Compatibel met Bkool | Cateye | Fitbit | Garmin | Lyzene | MIO | Polar | Sigma | Tacx | TomTom | Wahoo | Zwift

 

Definities :

 • KOM King of the Mountain & QOM Queen of the Mountain, je bent de snelste op een segment.
 • KUDO’s : door duimpjes te geven  blijf je op de hoogte van de sportactiviteiten van je fietscollega’s en kan je laten weten dat je hun inspanningen waardeert.

 

Statistieken :

 • Persoonlijk rapport :  Strava maakt eenvoudig en in een toffe presentatie een jaarrapport aan met daarin al je prestaties van het jaar :
  • Het aantal persoonlijke records dat je hebt gereden;
  • Hoeveel KOM wedstrijdjes je hebt gewonnen;
  • De lengte van de langste rit die je reed;
  • Het totale aantal fietsuren dat je hebt gemaakt;
  • Je populairste tijdstip van fietsen;
  • Nieuwe doelen voor het nieuwe jaar
  • En last but not least, wie je trouwste fietsmaatje was.

 

 • Globale rapporten

 

Miljoenen sporters maken gebruik van Strava.  Het analyseren van al de informatie die de gebruikers aanleveren, bieden interessante inzichten.

Enkele Strava-hoogtepunten in 2016:

Wereldwijd werden er gemiddeld 9,6 activiteiten per seconde op Strava gezet (5,3 activiteiten per seconde in 2015, bijna een verdubbeling ), deelden fietsers totaal 161 miljoen ritten in 2016;  Mannen fietsten gemiddeld 60 km per rit, vrouwen gemiddeld 50km,

Fietsers in Nederland namen 6,5 miljoen individuele ritten op gedurende het jaar en 286 miljoen kilometer. Zondag 5 juni was dit jaar de populairste dag voor het maken van een fietsrit. Nederlandse fietsers op Strava kwamen gezamenlijk op een hoogte van wel 711 miljoen meter. De gemiddelde tijd in het zadel laat zien dat vrouwen langer fietsen dan mannen. Vrouwen brachten gemiddeld 3u 9min in het zadel door en voor mannen was dit 2u 3min. Vrouwen hadden een gemiddelde snelheid van 21,3 km/u in vergelijking met mannen met 26,9 km/u.

Fietsers in België namen 2,8 miljoen individuele ritten op gedurende het jaar en 143 miljoen kilometer. Zondag 1 mei (Dag van de Arbeid) was dit jaar de populairste dag voor het maken van een fietsrit. Belgische fietsers op Strava kwamen gezamenlijk op een hoogte van wel 752 miljoen meter. De gemiddelde tijd in het zadel voor mannen en vrouwen was bijna gelijk met 2u 16min voor vrouwen en 2u 25min voor mannen. Vrouwen hadden een gemiddelde snelheid van 22,5 km/u naast mannen met 25,7 km/u.

Al heeft Strava nog wel lessen te trekken over de gevoeligheid van somigge info.  De in opspraak geraakte heatmap van de sport-app Strava was niet zo anoniem als die lijkt. Nadat bekend geraakte dat de heatmap de locatie van militaire basissen op afgelegen plekken onthult, ontdekte een Britse blogger ook dat je de identiteit van de militairen/sporters op die basissen kunt achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]