Dubbel, Triple of Compact

De triple wordt bijna helemaal niet meer aangeboden, maar dat maakt de keuze voor een crankset nog niet altijd makkelijk; een klassieke dubbel (typisch 53-39), of een compact (50-34)?  Of kies je voor een semi-compact (52-36) ?

 

Ontdek alle crankstellen

 

Dubbel crankstel

Dit is het meest klassieke en eenvoudige crankstel, dat, twee grote voortandwielen of kettingbladen heeft.  De verhoudingen met de meeste cassettes laten uitstekende verzetten toe voor rijden over plat, vals plat en heuvelachtig terrein.

Vroeger was de keuze nog niet zo groot als tegenwoordig. Er was namelijk slechts deze ene mogelijkheid. Namelijk met een combinatie van 42/53. Daar werd nog wat met geëxperimenteerd  met een combinaties van 42/52, en later ook 39/52 en 39/53. Maar daar hield het dan ook wel mee op. De verhoudingen met de meeste cassettes laten uitstekende verzetten toe voor rijden over plat, vals plat en heuvelachtig terrein.

Achter had men de keuze tussen 5 tot 7 kransjes (speed), met als grootste tandwielkrans die met 25 tandjes. Bergop was men dus beperkt met een 42 of 39 kettingblad voor. Tegenwoordig is het aantal kransjes achter toegenomen tot 10 of 11.

Triple crankstel

Een triple crankstel is afkomstig uit de mountainbike wereld. Bij de triple zijn geen 2 maar 3 kettingbladen aan het crankstel gemonteerd. Het voordeel daarvan ondervind je vooral wanneer je in de bergen rijdt. Want bij de klassieke dubbel, met een 39 als kleinste kettingblad vóór, ontstaat juist in het gebergte vaak het probleem dat het kleinste verzet, bijvoorbeeld met een 27 achter, nog net niet klein genoeg is om in een soepel ritme omhoog te rijden. Een triple komt effectief aan dat bezwaar tegemoet. Aanvankelijk werd voornamelijk een combinatie van 32/42/52 gemonteerd. Echter worden er door de verschillende merken ook andere combinaties aangeboden.  Het gewicht van een triple ligt gemiddeld 200 gram hoger dan het gewicht van een dubbel.

Compact

Het compact crankstel is een variant op het klassieke crankstel met twee kettingbladen waarbij men de voordelen van de triple en de klassieke dubbel heeft willen combineren. Het kleinste kettingblad is daarbij kleiner dan bij de klassieke dubbel.  Je kan er daarom zo’n 10 – 20% lichter mee fietsen dan bij een dubbel. Dit betekent dat je er steilere hellingen mee kan bedwingen.  De combinatie 34/50 is de meest voorkomende.

Technisch verschilt dit type crankstel veel van de klassieke dubbel.  De montagepunten, ook wel “steek” genoemd, voor de kettingbladen zijn wat anders dan bij een dubbel of triple crankstel. De steek van de bladen voor de crankstellen is: Compact = 110 mm | Dubbel = 130 mm | Triple = 104 mm

Welk crankstel het beste bij je past is afhankelijk van wat voor type renner je bent of wil zijn.. Ben je sterk en wil je mee in de wedstrijden, dan is een dubbel een noodzaak. Gaat het niet altijd om het hardst of rij je veel in bergachtig terrein, dan is de semi-compact of compact misschien beter voor je.

 

ONTDEK ALLE CRANKSTELLEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]