Strade Bianche, een garantie voor spektakel

12 jaar jong en toch al zo’n geschiedenis.  Strade Bianche, sinds 2017 een World Tour wedstrijd,  is populair bij de renners, een garantie op spektakel en haast een klassieker.

De wielertoeristen zijn eigenlijk de ontdekkers van de Stade Bianche.  Zij fietsen reeds op de grindwegen doorheen het prachtige Toscane, alvorens men er over dacht er een echte klassieker van te maken.

De Stade Bianchi is een uniek mix van maar liefst 63km verharde grindwegen, pittige hellingen en een adembenemend landschap.  Voeg daar de indrukwekkende erelijst aan toe (Cancellara 3x, Gilbert, Kwiatkowski, Stybar)  en je hebt meteen een verklaring voor de grote interesse van een sterke deelnemerslijst.

 

Het is een wedstrijd waarin we zowel de klassieke renners als de klimmers zien opduiken. Niet alleen de klimcapaciteiten van de renners worden aangesproken, ook de fietsvaardigheid, het ploegenspel en heel veel geluk komen er eveneens bij kijken.

Het aantrekkelijke van deze koers zit ook in het onvoorspelbare karakter van het koersverloop.  Er kan van alles gebeuren en vooral de weersomstandigheden hebben een grote invloed op het parkoers.  Renners die deze week op verkenning gingen, fietsten nog in de sneeuw.  Verwacht wordt dat deze zaterdag verdwenen zal zijn maar dat er zich een modderige en regenachtige editie aankondigt.

Voor de vrouwen is het de eerste race in hun World Tour kalender, bij de mannen dienen zich heel wat favorieten aan :

  • Peter Sagan heeft zijn zinnen gezet op deze race en startte daarom niet in het openingsweekend in Vlaanderen
  • Zal Van Avermaet zijn frustraties kunnen wegfietsen, na de teleurstelling in het openingsweekend,  en beter doen dan in 2015 toen hij 2de eindigde na Stybar ? Of dan in 2017, 2de na Kwiatkowski ?
  • Kunnen Gilbert en Stybar hun winst nog eens overdoen ?
  • Wat te verwachten van Nibali ?
  • Is Valverde voldoende hersteld van zijn buikgriep ?
  • Van Aert is zeer vaardig op zijn fiets, maar kan hij ook de pittige klimmetjes op het einde aan ?
  • Eerder iets voor Dumoulin ?

 

 

Een dag na de profs zijn de wielertoeristen aan de beurt.  Keuze tussen 2 afstanden : 122 km (Granfondo – dezelfde tocht als de vrouwenwedstrijd) of 83 kmnkom (Medio Fondo).  Vertrek vanuit Siena en aankomst op de Piazza del Campo, identiek aan de profs.  Ongetwijfeld een fantastische belevenis.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]