Fietsen in deze hitte – nog verantwoord ?

We kunnen de warme temperaturen wel appreciëren maar met het fietsen of sporten valt onder deze hitte toch op te passen.  Wees ervan bewust dat die zon in de Alpen ook iets harder brandt.

Een aantal tips om de warmte beter te verdragen :

Als je kan, vertrek iets vroeger 
Vermijd vooral de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur, indien mogelijk. Bij de meeste toertochten kun je al vroeg starten zodat je een mooie ronde kunt fietsen.

Pas je route aan
Kies eerder een route door de bossen dan voor een tocht langs een kanaal.

Besteed aandacht aan je kledij
Witte kleding heeft de beste weerkaatsing van warmte uit de omgeving, zwarte kledij daarentegen slorpt de warmte op.  Draag een helm met voldoende ventilatie-openingen.   Gebruik tenslotte een goede zonnebril om je ogen te beschermen tegen de felle zon én om geen verrassingen te hebben met zonlicht in de ogen die het zicht ontnemen.

Twijfel niet om een Chamois crème te gebruiken, door de hitte en het zweten kun je nog eerder last krijgen van pijnlijke wrijvingsplekken.

Zoek bescherming tegen insecten
Muggen zijn vaak de boosdoeners in dit weer, ook wespen kunnen gevaarlijk reageren. Sluit vooral steeds de mond om geen insecten binnen te happen.

Zonnebrandolie tegen de zon
Nu is het uiteraard evident een zonnebrandolie of -crème te gebruiken.  Wees niet te naïef met de beschermingsfactor, kies gerust voor een beschermingsfactor van 30 of hoger.  Neem een kleine tube mee voor onderweg zodat u nog wat kunt bijsmeren.  Vergeet vooral neus, oren, voorhoofd en nek niet, de gevoelige plekken. Ook de knieën zijn gevoelig, opletten daarmee.

Rustig fietsen
Start rustig. Je spieren, hart en longen kunnen dan langzaam aan de hoge temperatuur wennen. Pas je inspanning aan aan de zomerse omstandigheden. En luister vooral naar je lichaam.

Méér dan voldoende drinken
Een open doel, maar toch vaak vergeten door wielrenners. Tijdens het fietsen raak je al gauw liters aan vocht kwijt. Zweten is het koelsysteem van je lichaam, dat constant worden aangevuld.  Neem in ieder geval 2 bidonsl mee. Eentje met water en eentje met een isotone sportdrank om het verlies aan zouten te compenseren. Drink ook voordat je gaat fietsen genoeg en probeer tijdens een lange rit je bidons te vullen. Neem als regel dat je per uur van 500 tot 1.000 ml drinkt. Vermijd tenslotte vocht afdrijvende drank zoals koffie of dranken met alcohol.

Vergeet niet te eten
Je hebt meer dorst dan honger, maar je verbrandt onderweg natuurlijk behoorlijk wat calorieën. Het is belangrijk om je energievoorraad op pijl te houden.

Pauzeer af en toe op een plek met verkoeling
Zoek een plekje in de schaduw en probeer je handen – met name je polsen – en hoofd te koelen met water.

Wees alert op oververhitting
Hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid kunnen wijzen op overhitting tengevolge van een vochttekort of een zonnesteek.

Nazorg
Drink en eet, na afloop van uw tocht, voldoende om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen. Trek droge kleding aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]