De klassiekers – Philippe Bouvet

Elk van deze beroemde koersen heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen seizoen, zijn eigen klimaat, zijn eigen landschap, zijn eigen licht, zijn eigen contrasten, zijn eigen mythes en zijn eigen ambiance.

Ziehier die klassiekers, van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix over Luik-Bastenaken-Luik tot de Amstel Gold Race en Bordeaux-Parijs, met Milaan-San Remo, ‘La Classissima’, als opening en de Ronde van Lombardije, ‘La Più Bella’, als afsluiting van het seizoen.

Jaar na jaar gooien de renners er alles uit, aangevuurd door een tomeloze menigte op een zinderende Muur van Geraardsbergen, een uitgelaten Tranchée d’Arenberg, een noodlottig Bois de Wallers, een uitzinnige Cipressa, een met pluimen versierde Via Roma, een kolkende Redoute of Muur van Hoei, of een door de hitte bevangen Jaizkibel.

Deze mythische plaatsen, met hun soms exceptionele moeilijkheidsgraad, creëren de grootste kampioenen of strekken de naamlozen tot eer, zien de triomfantelijke of doodvermoeide renners komen en gaan, verbrand door de zon of zwart van de modder, in de glorie of tragiek van het moment. Herbeleef de lange ontsnappingen, de massasprints, de drama’s, de heldenfeiten van gisteren en vandaag. Oud of modern, de klassiekers zijn er voor altijd. Dit boek toont ze in al hun epische grootsheid. Met prachtige teksten en foto’s, een ware liefdesverklaring.

In dit uit het Frans vertaalde boek historische besprekingen van alle klassieke eendagswedstrijden in het wielrennen, met vooral aandacht voor de typische wielerheroïek. Het resultaat is een luxueus kijk- en leesboek dat leest als een ode aan het wielrennen. In de inleiding wordt ingegaan op het ontstaan van de klassiekers, die aan de basis liggen van het wielrennen zelf. Daarna volgen uitgebreide reportages over o.a. Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo en de Amstel Gold Race.

Verder wordt ook ingegaan op de ‘moderne klassiekers’ (zoals de Grote Prijs van Frankfurt) en de klassiekers die op hun retour of vergeten zijn (zoals Bordeaux-Parijs). Op paginagrote en kleinere geannoteerde foto’s (vooral in zwart-wit) zien we spectaculaire taferelen, van zwoegende renners op beklimmingen tot close-ups van door modder besmeurde tronies. Achteraan volgt een overzicht van alle klassementen. De onvermijdelijke pathos is daarbij natuurlijk nooit ver weg, en het boek zal dan ook vooral de liefhebber aanspreken.

 

Verkrijgbaar bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]