Top-BIB-shorts

De keuze van een fietsbroek is veruit de belangrijkste en tegelijkertijd persoonlijkste keuze van fietskledij.  De fietsbroek is één van de belangrijkste contactpunten met je fiets en zorgt voor het nodige fietscomfort, indien goed gekozen, om zadelpijn en vergelijkbare klachten te voorkomen.

Bij je zoektocht naar de voor jou ideale fietsbroek, dien je met een aantal elementen rekening te houden :

Pasvorm

De racefietsbroek is precies afgestemd op de zittende racepositie. Het perfecte draagcomfort en de perfecte performance komt pas tot uiting in een laag voorovergebogen positie. De broek is heel nauwsluitend en past zich optimaal aan het lichaam en de bewegingen aan.

 

Naden

Hoe beter de racefietsbroek, hoe minder naden, dat is een duidelijke regel.  Een naad, ook als is het een heel goede platte naad, zorgt altijd voor wrijving en huidirritaties. Daarom hebben de pijpen, de schouderbanden of het bovendeel vaak lasercut randen.

Gebruikte materiaal

Heel belangrijk is dat het lycra een groot percentage aan elasticiteit heeft. Zo zorgt de fietsbroek namelijk voor een spiercompressie die de prestatie verhoogt. Bovendien is het materiaal van een racefietsbroek eerder licht om gewicht te besparen en te beschermen tegen oververhitting. Iedere producent zweert bij de bijzondere eigenschappen of de speciale behandeling van zijn eigen stoffen. In enkele wielerbroeken van Castelli worden b.v. aerodynamisch gestructureerde stoffen gebruikt voor een betere luchtweerstand.

Natuurlijk zijn de verschillende soorten lycra allemaal zeer ademend en vochtregulerend. Lycra is nog altijd het standaardmateriaal, maar er zijn intussen al heel wat varianten bij gekomen.  Ook reflecterende elementen worden toegevoegd voor een verhoogde zichtbaarheid en veiligheid.

Bovendeel

Het bovendeel is efficiënter geworden. De racefietsbroek blijft op z’n plek, met speciale materialen of een splitsing net onder de schouders, zonder dat de schouderbanden knellen of te veel stof het lichaam oververhit.

 

 

ONTDEK HET AANBOD bij Bobshop

 

zeemZeem

De zeem van een racefietsbroek is de kern van de broek en vaak een beslissende factor bij de keuze.

De beste snit en het beste materiaal betekenen niets als de zeem niet in orde is. Professionele zemen zijn gemaakt voor lange afstanden. Verschillend dichte schuimstoffen, met of zonder gel-inlay, anatomische opgebouwd dempen schokken en vibraties optimaal. De schuimstoffen en oppervlakken zijn ademend en antibacterieel.

De keuze van de zeem is erg persoonlijk, het is vooral een verhaal van uitproberen en ervaren wat voor u het beste past.  Zowel wat betreft de dikte van de zeem, als de vorm. De vorm is ook verschillend voor man en vrouw.

De zeem zelf is bi-elastisch of zo in de broek geïntegreerd dat de zeem met de trapbewegingen van de wielrenner meebeweegt.  In racefietsbroeken van Assos is de zeem slechts op enkele punten aan de broek bevestigd. De zeem beweegt als het ware met het lichaam mee, onafhankelijk van de stof van de broek.

Beengrippers

Bij racefietsbroeken zijn de (siliconen)-beengrippers bijzonder belangrijk. De elastische, tegenwoordig eerder bredere beengrippers zorgen er niet alleen voor dat de broekspijpen niet gaan kruipen en de rest van de broek op zijn plaats blijft zitten, maar ze geven de spieren ook nog eens een extra compressie.

 

Maak nu uw keuze bij Bobshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]