Het FODMAP-dieet is geen afvaldieet !

Buikklachten komen bij topsporters relatief vaak voor.  Vooral duursporters kunnen last hebben van buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Deze buikklachten zijn te verminderen door de maag en darmen te trainen. Wanneer dit niet voldoende is, proberen sporters soms of het helpt om bepaalde voedingsmiddelen uit hun voedingspatroon te weren..

Het FODMAP-dieet is gebaseerd op het vermijden van bepaalde suikers en vezels, die voor buikklachten kunnen zorgen. Het is een programma dat diëtisten bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) voorschrijven. Het is geen afvaldieet maar een manier om erachter te komen welke stoffen mogelijk klachten van PDS veroorzaken. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het vermijden van bepaalde type koolhydraten voor sommige mensen met PDS verlichting van de klachten kan geven. Een in maag-darmziekten gespecialiseerde diëtist kan je daarbij het beste helpen.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP’s zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm. Daardoor komen ze in de dikke darm terecht. Bacteriën in de dikke darm breken de FODMAP’s vervolgens snel en in grote hoeveelheden af. Dit heet fermenteren. Hierbij kan gas vrijkomen waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel, overmatige gasvorming in de darmen en winderigheid kunnen ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Niet iedereen is even gevoelig voor FODMAP’s.

 

FODMAP is een afkorting voor:

F Fermenteerbare  O  Oligosachariden D  Disachariden (lactose) M  Monosachariden (fructose) A  And P  Polyolen (suikeralcoholen)

 

Bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet vermijd je (tijdelijk) de FODMAP-koolhydraten zoveel mogelijk. De nadruk bij dit dieet ligt dus op het grotendeels verwijderen van bepaalde soorten koolhydraten uit het eetpatroon. Een kleine hoeveelheid FODMAPs in de voeding is niet erg, omdat dit in de praktijk geen klachten veroorzaakt. Tijdens het FODMAP-dieet laat je bepaalde FODMAP’s tijdelijk weg. Na het zogenoemde eliminatie-dieet van minimaal 6 weken bouw je de verschillende koolhydraten weer langzaam op. Zo kan de diëtist de oorzaak van de klachten achterhalen. Om te beoordelen of het dieet werkt is het van belang dat het dieet strikt gevolgd wordt.

FODMAP-dieet & Sport

Hoewel de duursporters, en vooral dan hardlopers, mnder buikklachten hadden als zij FODMAP-rijk voedsel lieten staan, zijn er veel verschillende mogelijk oorzaken van buikpijn tijdens het sporten. Het is belangrijk om na te gaan waar de klachten vandaan komen, alvorens te experimenteren met diëten. Daarnaast is een ‘laag-FODMAP-dieet’ voor langere tijd niet aan te raden, omdat de sporter dan een groot risico loopt op een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]