‘Superbrandstof’ ketonen, ook voor de recreant ?

Terwijl ketonen blijven groeien in de aandacht van de wielergemeenschap, woedt de discussie voort.  Renners die ketonen gebruiken, ondervinden een positief effect op de slaap, het herstel van de spieren en zelfs op de alertheid. Dat blijkt uit de laatste studies. Het

Sneller ga je er niet van fietsen, maar innemen van ketonen bevordert de recuperatie, onder meer omdat je er beter van slaapt.  Renners zoals Remco Evenepoel en van Jumbo Visma streven ernaar hun energiemetabolisme te optimaliseren en prestaties te verbeteren door exogene (*) ketonen strategisch in te nemen tijdens wedstrijden of intense trainingsessies. Niet elke renner reageert op de zelfde manier op ketonen, de effecten zijn erg afhankelijk van de individuele lichaamsreacties.

Fietsenindealpen_KetoneAidZijn ze een baanbrekende prestatieverbeteraar of slechts een andere overhype trend? Deze discussie is van belang voor professionele wielrenners die streven naar verbetering. Critici beweren dat de wetenschap nog steeds in ontwikkeling is en dat individuele reacties sterk variëren. Voorstanders wijzen daarentegen op veelbelovende studies en anekdotisch bewijs van atleten die positieve resultaten hebben ervaren.

Of je nu een scepticus of een gelover bent, het gesprek over ketonen in het wielrennen is absoluut de moeite waard om te verkennen als je op professioneel niveau rijdt.  Maar ook als je gewoon plezier hebt als wieleramateur ?

Ketonen worden ook wel eens lichaamseigen”superbrandstof” genoemd. Ze worden door ons lichaam aangemaakt wanneer we te weinig energie opnemen via ons eten. De lever gaat dan bij vetverbranding ketonen vrijgeven zodat we kunnen blijven doorgaan. Daarom worden ketonen ook wel eens “de vierde brandstof” genoemd, naast koolhydraten, eiwitten en vetten. Of een “alarmbrandstof” omdat ze eigenlijk te hulp schieten bij een tekort aan suikers.

Maar je kan ketonen ook gewoon innemen door ze te drinken uit een flesje. Eén dosis is 25 of 30 gram. Al smaakt het niet echt lekker, naar verluidt.

Bij sommige topsporters zijn ketonen intussen deel gaan uitmaken van het dagelijkse dieet, als recuperatiemiddel.  Ketonen staan gecatalogeerd als voedingssupplement en worden door het Wereldantidopingagentschap (WADA) niet als een vorm van doping beschouwd.

Ook bij sommige recreatieve sporters, of toch degenen die intensiever trainen en/of zwaardere wedstrijden meedoen, is het gebruik van ketonen blijkbaar niet ongewoon. In het artikel dat we lazen op VRT NWS, waarschuwt Professor ervoor dat je als recreant toch best nadenkt vooraleer je met ketonen begint. “Het belangrijkste is om eerst de basis in orde te hebben. De basis is gezond en gebalanceerd eten. Bij sommigen staat dat nog niet op punt. Je moet eerst daarmee beginnen vooraleer naar supplementen als ketonen te kijken.”

Verder is het opletten voor :

  • Ketonzouten :  als je toch voor ketonen kiest, weet dan dat in de studies is gewerkt met pure ketonen en niet met producten die je overal op het internet vindt als je eens googelt. Veel van deze online-producten zijn niet te vergelijken met het “pure spul”. Het gaat onder meer om ketonzouten.
  • Maag- en darmproblemen :  “Weet ook dat ketonzouten maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken. Wat die ketonzouten betreft, is er trouwens nog geen degelijke studie gepubliceerd over de effecten.”
  • Dosering : Het is ook belangrijk om bij ketonesters de juiste doseringen te gebruiken: één of twee dosissen van 20 à 25 gram per dag moeten volstaan.
  • Over-gebruik : Maak het ook niet te ingewikkeld als je ketonen zou nemen, en beperk het als recreant tot het effect van recuperatie door inname na de inspanning en/of voor het slapengaan, schetst Poffé.
  • Kost : Ketonen zijn nog erg duur: 30 euro per dosis, en de aanbevolen hoeveelheid bij topsporters is tweeënhalve dosis per dag
  • Individuele reactie : niet iedereen reageert op dezelfde manier op ketonen, elk individu waardoor de positieve effecten niet altijd even groot zijn.

 

Maar gaan we dan niet iets te ver, als recreant, voor slechts een klein effect ?

 

Bron : VRT NWS “Heb je als recreant baat bij het gebruiken van ketonen, de “superbrandstof” van Evenepoel en co?” (Michaël Torfs-25/08/2023)

 

(*) Tijdens het natuurlijke proces komen in jouw lichaam endogene ketonen vrij. Ketonen in supplementen zijn exogene ketonen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]