Het belang van rompstabiliteit voor wielrenners

Wat is juist core stability of ‘rompstabiliteit’ ?

Core stability heeft te maken met de belastbaarheid en het herstelvermogen van je lichaam. Veel bewegingen die het lichaam maakt vinden hun oorsprong in de romp. Een romp in goede conditie laat de andere ledematen optimaal functioneren. De inspanningen die je tijdens het fietsen doet, kunnen hierdoor ook intenser worden en langer duren.

Veel wielrenners zijn daar een perfect voorbeeld van.  Zij train(d)en hoofdzakelijk de beenspieren, met vaak rug-, schouder- of nekklachten tot gevolg. De oorzaak van het probleem is dat de wielrenners te weinig aandacht besteed hebben aan de rest van hun lichaam.

De spieren rondom het middenpunt van je lichaam (bil-, buik- en rugspieren) zorgen voor de nodige stabiliteit. Ze zorgen ervoor dat de krachten die op je onderlichaam komen goed door je bovenlichaam kunnen worden opgevangen. En andersom.

Core stabiliteit kan je oefenen en verbeteren.  Opzet is om de spiergroepen te versterken en ze beter te laten samen werken.  De kracht uit je benen komt vanuit de romp. Hoe sterker en stabieler je romp en hoe beter deze rompspieren samenwerken des te explosiever zijn de bewegingen vanuit je benen en des te meer kracht kun je dus overbrengen op de pedalen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]