In het zog van de bolletjestrui

 

Het werd een boeiende en open Tour.  Met Bernal, een jonge en emotionele winnaar – de eerste Colombiaan ooit – , een nooit afgevende Julian Alaphilippe, sterke Belgen en een knap Team Jumbo-Visma.  Drama met de opgave van favorieten Fuglsang en Pinot, de uitsluiting van Tony Martin en Luke Rowe én met de geneutraliseerde etappe naar Tignes.  De Tour zal altjd hét grootste evenement van het jaar blijven.

Slechts 3 renners droegen de Bolletjes-trui.  Greg Van Avermaet zag het wel zitten om in eigen land de Bollentrui te dragen en passeerde als eerste op de Muur van Geraardsbergen om deze droom waar te maken.  Meteen op het podium en 2 dagen in de bergtrui.  Landgenoot Tim Wellens wist de trui te veroveren in de 4de etappe naar Nancy.  Door slim mee te springen in de juiste ontsnapping, en met de steun van zijn ploegmaats, wist hij 15 dagen de trui te verdedigen.  Slechts in de Alpen zou hij de trui aan Romain Bardet moeten afstaan

Bardet, die een tegenvallende Tour reed en nooit in aanmerking kwam voor een goede plaats in het klassement, maakte er meteen zijn einddoel van. Proficiat Romain !

 

 

TOUR 2019 – ELKE DAG IN HET ZOG VAN DE BOLLETJESTRUI       

#inhetzogvandebolletjetrui


28 juli 2019 – Rit 21 – Rambouillet – Paris-Champs-Elyssées  (128 km)

Vincenzo Nibali heeft op knappe wijze de twintigste etappe gewonnen. In de aanloop naar Val Thorens vormden 23 renners een kopgroep  met o.a. Elia Viviani, Michael Woods, Tony Gallopin, Vincenzo Nibali en de Belgen Jens Keukeleire en Frederick Backaert zaten mee. Op de eerste flanken van de lange klim naar Val Thorens brak de kopgroep uiteen. Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin en Pierre-Luc Périchon maakten zich los van de rest. Ook Michael Woods en Tony Gallopin sloten aan.

Het peloton, geleid door vooral Team Jumbo-Visma, rolde stelselmatig de ganse kopgroep op. Enkel Nibali reedkeihard door. Hij  zou solo aankomen met nog een handvol seconden voorsprong op Valverde.

De gele trui van Bernal kwam nooit in bedreiging.  Het was eerder uitkijken naar de definitieve podiumposities.  Alaphilippe zakte, ondanks zijn doorzettingsvermogen, leeggestreden weg en verloor zijn podiumplaats.  Geraint Thomas zal achter zijn jonge ploegmaat tweede worden.  En we krijgen een Nederlander op het Tourpodium : Steven Kruijswijk had enkel nog rekening te houden met Buchmann, maar wist die knap achter zich te houden.

Gele trui beslist.  Groen trui beslist.

Bolletjestrui beslist.  Bardet; die het nochtans moeilijk had, weet toch nog Bernal af te houden van de winst in het bergklassement.   Wellens is een verdiende derde.

Nog twee prijzen zijn er te verdienen :

    • de superstrijdlust : Iets voor Alaphilippe ? Of wordt het Stephane Rossetto (Cofidis) die méér dan 800km in de aanval reed
    • prestigieuze winst op de Champs-Elysées

 

 

 


27 juli 2019 – Rit 20 – Albertville – Val Thorens (59 km)

Wat een anti-climax van de Tour en van de passage in de Alpen !

Eerst gaf Pinot, die in de Pyreneeën nog de beste was bergop, in tranen op. Hij heeft zou een spierscheur hebben in zijn linkerbeen. Pinot liep die blessure op nadat hij,een dag eerder, in aanraking kwam met een andere fiets. Eén van de uitdagers van Alaphilippe valt zo onverwachts weg.

Ondertussen was er een kopgroep van in totaal 29 renners gevormd, met o.a. Warren Barguil, Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Michael Woods, Vincenzo Nibali, Damiano Caruso, Alexey Lutsenko, Laurens De Plus, Simon Yates, Giulio Ciccone, Guillaume Martin en Dylan van Baarle.

Op de Col d’Iséran zagen we een ontketende  Bernal die , na een eerste poging van Thomas, alle favorieten achterliet en één voor één de kopgroep oprolde.  Enkel Simon Yates pikte aan.  Bernal zou 1 minuut voor de groep Thomas-Kruijswijk en liefst twee minuten voor geletruidrager Alaphilippe de top bereiken..

Maar dan kwamen de eerste berichten en beelden van sneeuw, hagel en was zelfs nog niet duidelijk wat een modderstroom had aangericht op de verbinding tussen Val d’Isère en de Barrage van Tignes.  Tijdens de Col d’Iséran moest de koers geneutraliseerd worden, verwarring alom.  De tijden op de top van de Iséran gelden als referentie, Bernal neemt de gele trui over van Alaphilippe, maar er werd geen ritwinnaar uitgeroepen.  In Val d’Isère stapten alle renners in de auto.

Bardet behoudt de bolletjestrui, Wellens heeft wel geprobeerd met de grote vlucht mee te zijn maar moest uiteindelijk plooien.  Ook Bardet had het moeilijk maar kwam er nadien wel door.  Om met de favorieten mee te gaan, komt hij toch iets te kort, deze Tour.

Ook de 20ste rit wordt drastisch ingekort. De Cormet de Roselend en de Côte de Longefoy worden geschrapt waarna alleen nog naar Val Thorens wordt geklommen.  De klimetappe wordt zo ingekort naar 59 km in plaats van de voorziene 130.  Vanuit Albertvillle zullen de renners naar Moutiers rijden om dan de beklimming aan te vatten.

Gaan we nog een interessante dag tegemoet ? Is de strijd voor het geel gestreden ?

 


26 juli 2019 – Rit 19 – Saint-Jean-de-Maurienne – Tignes (126.5 km)

Een omvangrijke groep van 33 renners reed weg uit het peloton onder impuls van Greg Van Avermaet met heel wat uitdagers/klimmers  : Adam Yates, Romain Bardet, Nairo Quintana, Michael Woods, Dylan van Baarle, Alexey Lutsenko, Damiano Caruso. en Lennard Kämna, Onder hen ook de Belgen Tim Wellens, Tiesj Benoot en Serge Pauwels.

Op de Col d’Izoard moest een groot gedeelte van de vluchters lossen, terwijl in het peloton Movistar flink doortrok. de Galibier nam Team Ineos (vooral Poels & Van Baarle) het – maar slapjes over van Movistar. Het peloton hing op dat moment op vijf minuten van de koplopers, waar vooral Barde, Lutsenko, en Quintana indruk maakten.  Maar Quintana voelde zich in een begenadigde dag en ging er met een splijtende demarrage vandoor.  Hij zou uiteindelijk winnen met 1 min35 voor zijn achtervolgers.

In de groep van de favorieten en de gele trui, die intussen volgde op 6 minuten van Quintana,  weinig beweging. Het leek of er niemand een poging durfde wagen.  Het was de jongste van de bende die strijd aan ging.  Hij demarreerde voor de top van de Galibier e kreeg niemand mee in zijn zog.  Alaphilippe moest ondertussen iets lossen op de top, maar kwam in de afdaling sterk terug tot de groep Thomas-Pinot-Kruijswijk. Bernal hield nog 32 seconden over aan de finish, Alaphilippe blijft in het geel.

Het is mooi geweest voor Tim Wellens, hij verliest na 15 dagen de bolletjestrui.   Hij was mee met de juiste ontsnapping maar kon zich niet doorzetten op de cols om zo de nodige punten te pakken om zijn trui definitief veilig te stellen. Hij verliest de trui aan Romain Bardet, die op deze manier zijn tegenvallende Tour, nog enigzins een beetje kleur kan geven.  Het bergklassement werd helemaal door elkaar geschud, wat te verwachten was.

In etappe 19 rijden de renners naar het dak van de Tour.  In een korte rit van 126.5 km zetten de renners koers naar Tignes.  Het is eigenlijk nergens verpozen, vanuit de start  is onmiddellijk en continu zachtjes klimmen richting de voet van de Col d’Iséran.  De top (2770 m) ligt op 89 km van het vertrek, 12.9 km à 7.5 % gemiddeld, stevig dus.

Als toetje moeten de renners dan de klim naar Tignes verwerken (2089 m – 7,4 km à 7%), 2 km verder ligt de finish.

Tim Wellens is nog niet helemaal kansloos, maar dan zal hij wel iets uit zijn mouw moeten gaan schudden.   En Bardet heeft natuurlijk zijn zinnen gezet op de bergtrui. 59 bergpunten op te rapen, 40 daarvan op de top van de Col d’Iséran.

 


25 juli 2019 – Rit 18 – Embrun – Valloire  (208 km)

Matteo Trentin heeft de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Italiaan was de beste van een vluchtgroep van liefst 33 renners en arriveerde solo aan de finish i Gap, meteen de vierde overwinning voor Mitchelton-Scott.  Het peloton spaarde zich met het oog op de Alpen en had al snel laten begaan.

Etappe 18 is de eerste van het Alpen-drieluik.  Het wordt een lange dag met onderweg 3 zware 2000m-cols.  Na een minder beduidende Côte des Demoiselles Coiffées (Cat 3 3.9 km à 5.2%) volgt als eerste de Col de Vars (2109m – Cat I 9.3km lang 7.5%) na 82.5 km.  Vijftig km verder staat dat de zware Col d’Izoard (2360m – HC – 14.1 km – 7.3%) op het programma.  Op 19 km van de finish volgt dan de Col du Galibier (2642m – HC – 23km – 5.1%).  De rit eindigt met een steile afdaling van 18 kilometer naar Valloire met nog een laatste vlakke slotkilometer.

Gaan de favorieten wachten tot op de laatste col, durft iemand het aan om vroeger te gaan ?  De Tour is in zijn derde week en de renners hebben al veel gegeven, wie zit er nog het meest fris ?  Grote vraag is wat Alaphilippe nog kan.  Iedereen gokt ondertussen op Thibaut Pinot of op Geraint Thomas.  Ook Steven Kruijswijk is zeer sterk, net als zijn ploeg.

Na deze etappe zal er wel al méér duidelijk zijn, dit is alvast de verwachting.

Geen wijzigingen in het bergklassement.  Of Tim Wellens vanavond nog de bolletjestrui zal dragen, zal afhangen van zijn vorm van de dag.  Er zijn vandaag 92 punten te verdelen en Tim heeft  slechts 14 punten voorsprong op Pinot, de beste klimmer uit deze Tour.  Pinot is echter méér met de gele trui en winst in Parijs bezig dan met de bergtrui, al hangt het één , door het koersverloop, vaak samen met het andere.

 


24 juli 2019 – Rit 17 – Pont du Gard – Gap  (200 km)

Een dag voor de sprinters, alhoewel er angst heerste voor de grote hitte.  3 tot 4 bidons water per uur waren geen uitzondering om de warmte te bestrijden.

Al vroeg ontstond er een kopgroep van vijf renners, namelijk Alexis Gougeard (Ag2r-La Mondiale), Lukasz Wisniowski (Team CCC), Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total Direct Energie) en Lars Bak (Dimension Data).  Ze kregen echter slechts maximaal twee minuten en  werden slechts in de laatste kilometers opgepeuzeld  door een ontketend peloton.

Fuglsang kwam ten val en gaf op, Geraint Thomas lag ook even op de grond maar kwam ervan af met enkele schrammen.

Caleb Ewan won met grote overmacht. Hij bleef Elia Viviani en Dylan Groenewegen voor en haalt zijn 2de overwinning binnen.

Het is voor Lotto-Soudal een fantastische Tour : 3 overwinningen, 10 ritten telkens in de eerste drie en bijna een ganse Tour de bergtrui.

Alle truien blijven op dezelfde schouders.

Morgen rijdt het peloton naar de voet van de Alpen.  200 km, 1 colletje van 4de en één van 3de categorie, dus weinig klimwerk.  Wie voelt zich geroepen voor een lange vlucht ?

 

 

 


23 juli 2019 – Rit 16 – Nîmes – Nîmes  (177 km)

We gaan de laatste, beslissende en vooral spannende week in.  Met Julian Alaphilippe aan de leiding en de uitdagers op iets méér dan twee minuten van de gele trui belooft het een allesbehalve saaie week te worden.

Dinsdag vervolgt de Tour met een overgangsetappe voor de sprinters en woensdag is een rit geknipt voor een lange ontsnapping.  Het zal vooral zaak zijn voor de klassementsrenners om zich niet te laten verrassen.

Vanaf donderdag trekt de Tourkaravaan de allesbeslissende Alpen in.  Ook vrijdag en zaterdag staan er zware ritten op het programma.  Nog liefst zes keer dient er boven de tweeduizend meter geklommen te worden.

Is Pinot nu plots topfavoriet en verwachten velen dat Alaphilippe zal breken in de zware Alpenritten ? Men hem weet je het nooit, hij is erg onvoorspelbaar en hij fiets op een wolk in het geel.

En wat kunnen Kruijswijk en Thomas nog ? Thomas lijkt alvast niet op de Thomas van vorig jaar.  Ook Bernal lijkt iets tekort te komen.

Tim Wellens zal er gisteren erg vermoeid uit, hopelijk heeft hij zijn batterijen kunnen opladen en kan hij ons verrassen met een gewiekst plan om de bergtrui te behouden.   Etappe 15 zal geen probleem zijn met slechts de Côte de Saint-Jean-du-Pin (4de categorie) halverwege de etappe.

 


22 juli 2019 – Rustdag

Simon Yates heeft een tweede overwinning op vier dagen tijd geboekt in de Tour de France. Hij rondde ook de laatste etappe van de Pyreneeën met een knappe solo af.

Achter Yates werd fel gestreden voor het klassement.  Pinot is duidelijk de betere klimmer van de favorieten. Hij kwam na 33 seconden samen met Mikel Landa over de streep. Egan Bernal kwam binnen op 51 seconden, Geraint Thomas en Steven Kruiswijk op 1 minuut 22.

Julian Alaphilippe moet zeer diep gaan maar kon de schade nog beperken.  Hij kwam uiteindelijk 1 minuut 50 na Yates over de streep. Hij behoudt het geel, maar boet dus van zijn voorsprong in. Thomas nadert tot op 1 minuut 35, Steven Kruiswijk tot op 1’47”. Pinot nadert tot op 1 minuut 50.

Spanning op en top dus én vooral is alles zeer onvoorspelbaar met nog een loodzware Alpenweek op de kalender.  Zelden was de Tour nog zo spannend na 2 weken. De leider in het klassement is niet onaantastbaar, heeft nog iets meer dan anderhalve minuut voorsprong op nummer twee en de nummers 2 tot 6 staan op amper 39 seconden van elkaar.

Ook het bergklassement ligt nog niet in een beslissende plooi.  Pinot nadert op Wellens, al denken we niet dat Pinot met de bergtrui in zijn hoofd zit.  Hij wil de gele trui pakken.  Misschien zitten daar juist de mogelijkheden van Wellens of De Gendt, die zeker nog met een plan klaar zit.

 

 

 

 

 


21 juli 2019 – Rit 15 – Limoux – Foix Prat d’Albis (185,5 km)

Een korte rit naar de top van de Tourmalet om spektakel te garanderen.  En spannend werd het ook.

In hoog tempo werd, onder initiatief van Movistar, razendsnel de Col du Soulor opgereden. Meteen vielen er twee voorname slachtoffers : Romain Bardet moest al definitief lossen.

Op 10 km van de top en na slopend (op)kopwerk van David Gaudu (FDJ Groupama) nam Jumbo-Visma het initiatief over van de Fransen. Laurens De Plus en George Bennett deden fantastisch werk in dienst van hun kopman Kruijswijk. Met 8 renners gingen ze de finale in : Pinot, Alaphilippe, Kruiswijck, Uran, Thomas, Bernal, Buchmann en Landa.

Het was echter Thibaut Pinot die de allesbeslissende demarrage plaatste. Hij reed Alaphilippe en Kruijswijk uit het wiel en sprintte naar de zege.

Alaphilippe  kraakte dus niet in de koninginnerit. Integendeel, hij pakte extra tijd op zijn naaste concurrent Thomas die nog moest lossen en 30 seconden prijsgaf. Wordt hij nu een gedoodverfde kanshebber op winst in deze Tour?

Tim Wellens was alert en ging mee met de vroege ruime vlucht, om punten te sprokkelen voor het bergklassement.   Nibali, die het puntje op de Côte de Labatmale pakte, demarreerde samen met Wellens richting de top van de Soulor.  Wellens pakte de volle buit op de top. en behoudt zo de bergtrui.

Drie cols van 1ste categorie en één van 2de categorie in etappe 15.  Wéér een zware Pyreneeënrit die de renners tot het uiterste al dwingen.  De Mur de Péguère op 38 km van de aankomst is de zwaarste uitdaging van de dag, 9,3 km klimmen aan 7,9% gemiddeld.   De finish ligt op Prat d’Albis, een klim van 11,8 km met gemiddeld 6,9%.  Geen al te zware cols, maar het wordt stilaan slopend.

35 punten voor de bergtrui te verdienen, cruciale dagen voor het bergklassement.

 

 


20 juli 2019 – Rit 14 – Tarbes – Tourmalet (117,5 km)

Het zou een triomf worden, het werd een drama.  Wout Van Aert was één van de favorieten, maar kon die rol niet waarmaken.  Méér nog, hij kwam in een bocht in aanraking met de nadar afsluiting en zou zwaar gedesillusioneerd afgevoerd worden naar het ziekenhuis.  Diagnose : een diepe vleeswonde in de heup waarbij ook een spier geraakt werd.  Hij werd onmiddellijk succesvol geopereerd en zal enkele dagen in de kliniek moeten verblijven.  Men is heel optimistisch over zijn herstel.  De sfeer bij het Jumbo Visma Team was uiteraard bedrukt, ondanks de goede prestatie van Kruijswijk.

Lang leek het de ‘Thomas De Gendt’ – dag te worden.  Met nog 2 renners onderweg, had iedereen al zijn tanden op zijn toptijd stukgebeten. Maar dan kwam eerst Geraint Thomas, die iedereen leek te willen overtuigen van zijn goede vorm.  Dat hij Julian Alaphilippe niet uit het geel zou rijden, dat was al na het eerste tussenpunt al duidelijk, maar dat de gele trui dragen zou zelfs iedereen wegblazen, was toch wel eens verrassing.  Hij zou zelfs nog tijd winnen op zijn directe concurrenten en de tijdrit winnen.

Etappe 14 is een etappe onder het motto ‘less is more’.  De kortste etappe in lijn van deze tour maar wat voor eentje.  Na 18 km staat de Côte de Labatmale op het programma (Cat 4), maar dan komen de 2 reuzen van de dag in zicht.

De Col du Soulor (Cat 1 – 11,9 km à 7,8%) is de eerste van de dag,  met een steile strook van 9%.  Niet te vergelijken met wat er dan nog komt ; de Tourmalet (Hors Catégorie – 19 km à 7,4%).  De renners vallen die aan vanuit Luz-Saint-Saveur en klimmen tot op een hoogte van 2115 m.  Boven dubbele punten en bonificatieseconden voor de eerste 3 renners.

Maar liefst 51 punten maximaal te sprokkelen vandaag. Benieuwd hoe Lotto Soudal dit gaat aanpakken om de bergtrui in de ploeg te houden.

 


19 juli 2019 – Rit 13 – Pau – Pau   Individuele tijdrit (27,5 km)

Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënrit gewonnen. De Mitchelton-Scott renner en winnaar van de laatste Vuelta, was in Bagnères-de-Bigorre sneller dan zijn medevluchters Mühlberger en Bilbao .

Liefst 42 vluchters, met renners uit 19 van de 22 ploegen, reden bijna de ganse dag vóór het peloton uit.  Zeven Belgen in de kopgroep : Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Dylan Teuns, Oliver Naesen, Serge Pauwels  en Jasper Stuyven, Ook Cees Bol en Dylan Groenewegen waren verrassend mee, naast nadere sprinters zoals Sagan, Kristoff, Matthews, Colbrelli en Trentin.  Het werd een spel van constante positiewisselingen tot uiteindelijk Yates, Mühlberger en Bilbao op 20 km van de aankomst zich afzonderden.

De favorieten lieten zich liever niet zien en eindigden in het peloton op 9 minuten van het peloton.  Julian Alaphilippe blijft leider.  Tim Wellens wist nog 11 punten te sprokkelen en blijft in de bergtrui.

Vreemde opgave ook vandaag :  Rohan Dennis (Bahrain-Merida) is één dag voor de individuele tijdrit uit de Tour gestapt. Naar verluidt na een discussie met de ploegleiding, al is erg onduidelijk wat de exacte reden is.  Meteen een grote concurrent uit de race, een gedoodverfde favoriet voor winst in de individuele tijdrit van morgen.  Dennis was, samen met Wout van Aert, één van de favorieten op winst.

 


18 juli 2019 – Rit 12 – Toulouse — Bagnère-de-Bigorre (209.5 km)

Eindelijk Ewan en weer nek aan nek met Groenewegen.  In een spannende sprint was dit keer de Australiër van Lotto-Soudal een banddikte sneller dan Groenewegen.

Een dag na de rustdag hadden velen geen zin om er van bij de start in Albi tegenaan te gaan. Het bood voor een viertal de kans om er vanonder te muizen. De Fransen Perez, Rossetto en Calmejane reden de ganse dag voorop samen met  Aimé De Gendt van Wanty-Gobert.

De Gendt zette het langste door en haalde zo de dagprijs voor de strijdlust binnen, tot groot ongenoegen van Rossetto..

Het echte werk begint voor de klassementsrenners. In de rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre krijgen ze na een rustige aanloop en de Côte de Montroullieu-St-Bernard (Cat 4 1.7 km à 5,2%) met de Col de Peyresourde (Cat 1 – 13,2 km à 7 %) en de Hourquette d’Anzican (Cat 1 – 9,9 km à 7,5 %) twee 2 eerste reuzen van de Pyreneeën voorgeschoteld.  Op de top van de Hourquette d’Anzican liggen bovendien acht, vijf en twee bonusseconden voor het oprapen.

Benieuwd wie er in zijn kaarten laat kijken vanaf dag 1 in het echte gebergte.   En welke plannen heeft Lotto-Soudal om de bergtrui te verdedigen ?

 


17 juli 2019 – Rit 11 – Albi – Toulouse (167 km)

Bloedhete rustdag 1.  Albi was de uitvalsbasis voor de rustdag. Elke ploeg vulde dit op zijn manier in.   Zo ging Deceuninck-Quickstep  met de nieuwe Specialized e-bikes de benen ontspannen, een mooi staaltje publiciteit. Dat losrijden is een must, 35 à 40  km op een rustig tempo haalt alle verzuring uit de benen, massages kunnen niet alles wegmasseren.  Al is het morgen wel een ideale etappe die niet te zwaar zou mogen doorwegen en een ideale overgang richting het gebergte.

Voor vele renners is het ook een moment om de familie even te laten langskomen.

Voor de grote ploegen was er een persconferentie op de planning, waar heel wat pers op af kwam. Voor Wout Van Aert was het vooral even bijkomen van de emoties van gisteren en alweer langzaam focussen op de tijdrit van vrijdag.  Veel vragen voor Team Jumbo-Visma  over het gebruik van ketonen.  Julian Alaphilippe relativeert dan weer zijn winstkansen.

Voor Rit 11 heeft de ASO gekozen voor een kortere maar vlakke overgangsetappe etappe, slingerend richting de Pyreneeën.  Het lijkt op het eerste gezicht een rit uitgestippeld voor de sprinters.

Onderweg liggen twee klimmetjes: de Côte de Tonnac (Cat 3 – 3,6 km aan 4,9%) en de Côte de Castelnau de Montmiral (Ct 4 – 2,5 km aan 3,8%).

 


16 juli 2019 – Rustdag – Albi

Wie had dit zien aankomen ?  Een oppermachtige Wout Van Aert die in zijn eerste Tour achtereenvolgens Viviani, Ewan, Matthews en Sagan achter zich laat in een massaspurt.

Zes renners zouden de dag kleuren in de vroege vlucht, namelijk Natnael Berhane, Tony Gallopin, Michael Schär, Anthony Turgis, Odd Eiking en Mads Würtz Schmidt. Zij kregen echter nooit een grote voorsprong.  Het werd al snel onrustig in het peloton door de stevige wind met als gevolg dat het in verschillende brokken en waaiers brak.

Fuglsang, Porte, Uran en Pinot geraakten niet weer vooraan en zouden 1 minuut 40 seconden verliezen op hun directe concurrenten.  Net als Georg Bennett, die bidons was gaan ophalen en en de voeling met de kop van de wedstrijd verloor.  Landa moest dan weer de groep laten rijden door een valpartij.

Natnael Berhane van Cofidis kwam op alle klimmetjes van de dag als eerste over de top en komt zo de Top 5 van het bergklassement binnen.  Tim Wellens blijft leider.

Morgen is het rustdag, in Albi. De renners hoeven zich dus niet te verplaatsen.  En dat is maar goed ook, want velen zitten echt op hun tandvlees.

 


15 juli 2019 – Rit 10 – Saint-Flour – Albi  (217,5 km)

Thomas Degendt had het voorspeld : er zou een omvangrijke groep van 13 à 14 renners wegrijden, en het peloton zou laten begaan.  Het zou uiteindelijk een groep van vijftien renners zijn, met daarin 3 Fransen, op  quatorze  juillet en 3 Belgen.

Nicolas Roche en Benoot leken de sterksten  op de Côte de Saint-Juste op 13 km van de aankomst, maar met een indrukwekkende inspanning kwam Impey nog terug tot de kop van de koers. Tratnik, Naesen, Stuyven en Soler, de rest die overbleef van de kopgroep,  zaten de koplopers op de hielen.  Benoot en Impey zouden sprinten voor de zege in Brioude, waarin Benoot geen kans maakte tegen de veel snellere Zuid-Afrikaan.

Benoot bewees zijn ploegmaat Tim Wellens nog een mooie dienst door nog heel wat bergpunten af te snoepen van mogelijke concurrenten.  Tussen de massaal opgekomen fans, genoot Alaphilippe van zijn etappe in de gele trui op de Franse Nationale feestdag.

Etappe 10 wordt een rit voor de sprinters, al kan natuurlijk weer een ‘baroudeur’, een vrijbuiter, zich geroepen voelen om ‘all the way’ te gaan.  Afwachten want de vermoeidheid begint in het peloton te wegen.  De rustdag van morgen is welgekomen voor velen.  Geen noemenswaardige beklimmingen : 1 van 4de categorie en 3 van 3de, 7 punten maximaal te verdienen voor de bolletjes dus vandaag.

 


14 juli 2019 – Rit 9 – Saint-Etienne – Brioude (170,5 km)

Lotto-Soudal had een pienter plan, Wellens of Degendt zouden in een ontsnapping de bergtrui verdedigen. Enige probleem :  het plan diende uitgevoerd te worden in een bijzonder zware etappe.

Niki Terpstra, Ben King en Thomas De Gendt kozen meteen voor de aanval, Alessandro De Marchi zou nog aansluiten. De Gendt ging op zoek naar bergpunten, om de bolletjestrui alvast binnen de ploeg te houden.  Op alle beklimmingen zou hij als eerste bovenkomen en zo het maximum van de punten binnenhalen.

Maar er zat méér in.  Het zou een bloedstollende finale worden.  De voorsprong werd kleiner toen Julian Alaphilippe demarreerde uit het peloton. Thibaut Pinot reageerde meteen. Ze reden zo’n tien seconden weg van de grote groep. Thomas De Gendt zou echter voorop blijven en een onwaarschijnlijke vlucht van 200 km beloond zien met een schitterende zege.   Maar liefst 17 energie-gelletjes hebben hem gevrijwaard van een hongerklop.

Ciccone kon niet voorkomen dat Alaphilippe zijn gele trui weer heroverde.  Wellens behoudt de bolletjestrui maar ziet zijn ploegmaat naderen tot op 6 punten.

Rit 9 wordt een overgangsrit tussen de bergmassieven.  Op de Franse nationale feestdag rijden de renners naar Brioude, de geboorteplaats van Romain Bardet.

Weinig vlak, voor vele renners gaat het doorwegen.  3 beklimmingen van belang : de Mur d’Aurec-sur-Loire (Cat 1 – 3,2 km à 11%), Côte de Guillaumanches (Cat 3 – 7,8 km à 4,1%) en de Côte de Saint-Just (Cat 3 – 3,6 km à 7,2%). Weer 8, 5 en 2 bonificatieseconden te verdienen op de top van de Côte de Saint-Just , op slechts 13 km van de aankomst.

 


13 juli 2019 – Rit 8 – Mâcon – Saint-Etienne (200 km)

Eindelijk Dylan Groenewegen  Er moet een ongelofelijke last van zijn schouders gevallen zijn.  Al vroeg in de race sprongen Stephane Rosetto (Cofidis) en Yoann Offredo (Wanty) aarzelend weg.  Het was een poging die bij voorbaat tot mislukken gedoemd was in deze lange etappe.    Het tweetal kreeg nooit een grote voorsprong, op 10 km van de finish waren ze eraan voor de moeite.

Het draaide uiteindelijk uit op een sprint tussen Groenewegen, Sagan en Ewan. De Nederlander was net een banddikte sneller dan Ewan.

Ciccone behoudt het geel, Tim Wellens de bolletjestrui.

De 8ste etappe is een lastige.  Tussen Mâcon en Saint-Étienne staan 200 heuvelachtige kilometers op het programma, waarvan 33 klimkilometers of ruim 3800 hoogtemeters te overbruggen.  5 beklimmingen van 2de en 1 van derde categorie, 27 punten dus maximaal te verdienen vandaag.  Heeft Tim Wellens vandaag de benen om zijn bolletjes trui te verdedigen ?

Misschien heeft Julian Alaphilippe wel een plan om de gele trui terug te pakken, hij staat op amper 6 seconden van Ciccone.

 


12 juli 2019 – Rit 7 – Belfort – Chalon-sur-Saône (230 km)

Toch wel een onverwachte wiinnaar op La Planche des Belles Filles.  Belg en Limburger Dylan Teuns was de sterkste op de Vlaamse feestdag.  Hij versloeg Giulio Ciccone, die wel de gele trui nét binnenhaalde ten koste van Julian Alaphilippe.

Liefst vijf Belgen slaagden erin mee te glippen in de ontsnapping van de dag :  Thomas De Gendt, Tim Wellens, Xandro Meurisse, Serge Pauwels en Dylan Teuns. De groep werd vervolledigd met Bernard, Ciccone, Greipel, Arndt, Berhane, Pasqualon, Cosnefroy, Grellier en Politt.

Deze mooie kopgroep kreeg een maximale voorsprong tot acht minuten. Door mee te springen in de ontsnapping, deed Wellens goede zaken voor zijn bolletjestrui.  Het werd een afvalrace voor de kopgroep en uiteindelijk zouden Ciccone en Dylan Theuns strijden voor de ritwinst.

Bij de favorieten toonde vooral Geraint Thomas zich heel sterk, net als Pinot.  Enkele verloren onverwacht kontakt met de andere klassementsrijders (Bardet, Simon Yates).  Ook Nibali zag sterretjes.

De 7de etappe is de langste van de Tour.  2 klimmetjes van 4de en één van 3de categorie.  Een heel lange vlakke aanloop naar de finish, een sprint-aankomst ?

 


11 juli 2019 – Rit 6- Mulhouse – La Planche des Belles Filles (160,5 km)

Al snel ontstond er een kopgroep van vier renners. Daarbij was de meest interessante naam die van Tim Wellens, die vandaag wederom 10 punten sprokkelde voor de bergtrui. De Belg kreeg Simon Clarke, Mads Würtz Schmidt en Toms Skujins met zich mee. De vier kregen slechts maximaal een voorsprong van twee minuten. Sagan behaalde de sprint van een sterk uitgedunde groep, hij was de sterkste voor Van Aert en Trentin.

Vandaag kunnen de klassementsrijders zich alleszins niet wegsteken en zullen ze kleur moeten bekennen over hun vormpeil. De 6e etappe van de Tour de France finisht na zes beklimmingen op de bekende La Planche des Belles Filles, een steile klim van 7 kilometer lang, waarvan de laatste kilometer ongeplaveid is.

Drie beklimmingen van 1ste categorie, 2 van 2de en 1 van 3de, een kortere maar lastige etappe dus en heel wat punten voor het bergklassement te sprokkelen, alsook dubbele aan de aankomst.  Op de Col de Chevrères zijn er weer boniseconden te vergaren.

Krijgen we een nieuwe leider in het bergklassement ?  Wat mogen we verwachten van Julian Alaphilippe trouwens ?

 


10 juli 2019 – Rit 5 – Saint-Dié-des-Vosges – Colmar  (175,5 km)

Succes nr 2 voor Deceuninck-Quickstep, en het zal Viviani deugd gehad hebben.  De druk moet toch  immens groot zijn.  Chapeau ook voor de 3 vluchters, Yoann Offredo, Fredrik Backaert (beide Wanty-Gobert ) en Michael Schär (Team CCC).  ZIj gingen er van bij de start vandoor.  Maar deze rit was nu eenmaal voorbestemd voor een pelotonspurt en blijkbaar dus ook de sprinttrein van  The Wolfpack.

Schär en Kelderman pakten de enige bergpunten van de dag, Tim Wellens blijft bolletjes-leider.

Rit 5 is andere koek, de rit zwalpt tussen de Vogezen en de Elzas met 4 beklimmingen : de Côte de Grendelbruch (3.4km à 4,9% – 3de cat) na 44 km, de andere 3 dichter bij de finish.  De renners krijgen de eerste 2 beklimmingen van 2de categorie voor de wielen, de Côte du Haut-Königsbourg (5.9km à 5,9% na 109.5 km) en de Côte des Trois-Épis (5km à 6.7% na 140.5 km).  Op 18.5 km van  de finish volgt nog de Côte des Cinq Châteaux (4.6 km à 6.1%) van 3de categorie.

De rit zal wel geen problemen opleveren voor de favorieten, daarvoor is ze niet selectief genoeg.  Gaan we een kleine groep krijgen die mag wegrijden en voor de dagzege, of eerder voor  de bolletjestrui mag gaan strijden ?   Er zijn immers maximaal 14 punten te verdienen voor het bergklassement.

 


9 juli 2019 – Rit 4 – Reims – Nancy (213,5 km)

Na een solotocht van 15 km slaat Julian Alaphilippe een dubbelslag. Een schitterende overwinning – de mooiste uit zijn carrière volgens hem – en de gele trui. Meteen het eerste succes voor Deceuninck-Quickstep in deze Tour.

Vier Fransen sprongen mee met Tim Wellens in de vlucht : Offredo, Rossetto, Ourselin en Delaplace.  In het zicht van de hellingen ging de Lotto-Soudal renner er op 48 km van de aankomst alleen vandoor en verzamelde zo voldoende punten voor de bolletjestrui.

Wellens zou nog net voor de neus van een ontketende Alaphilippe de 8 bonificatieseconden wegkapen op de Côte de Mutigny maar verdween nadien met een leeglopende tube.

In rit 4 verlaten de renners de champagnestreek en rijden ze op een vrij vlak parcours naar Nancy.  Slechts 2 hellingen van 4de categorie : Côte de Rosières (1km à 7%) na 121 km  en de Côte de Maron (3,2 km à 5%) op 15 km van de aankomst. Slechts 2 punten te verdienen en zodat Tim Wellens dus ook morgen de bolletjestrui nog zal dragen.

Weinig problemen verwacht voor de sprinters en gaan we dus waarschijnlijk met een compact peloton naar de finish.

 


8 juli 2019 – Rit 3 – Binche (BE) – Epernay (FR) (215 km)

Zondag weer een massa volk op de been om de ploegen aan te moedigen door de straten van Brussel.

En Team Jumbo-Visma degradeerde de concurrentie echt naar een ander niveau.  Met maar liefst 20 seconden sneller dan nummer twee Team Ineos, en 21 seconden dan De Ceuninck-Quickstep.   En of de Tour voor Team Jumbo-Visma reeds geslaagd is.

In rit 3 rijdt het Tourpeloton richting  Frankrijk, richting het centrum van de Champagneproductie.

4 beklimmingen voor het bergklassement op het einde van de rit, een rit voor de punchers  Veel renners voelen zich hier kanshebber, het wordt dus drummen op de 4 klimmetjes die op 45 km van het einde opduiken (1 x 4de Cat en 3 x 3de Cat).  Kan Greg Van Avermaet nog iets of krijgen we andere renners die een gooi naar de bollentrui doen ? Of weet een ontsnapping het tot op het einde te dragen en zo alle punten weg te snoepen ?

Aankomst is alvast niet te onderschatten, de laatste 500 meter stijgt met maar liefst 8% naar de finish.

Nieuw is dat de organisatie op de Côte de Mutigny 8, 5 en 3 bonificatieseconden weggeeft om de race iets uitdagender te maken.

 


7 juli 2019 – Rit 2 – Brussel (Koninklijk Paleis) -Brussel (Atomium) (27,6 km) – Ploegentijdrit

Het moet een ongelofelijke ervaring geweest zijn, door zulk een enthousiaste en talrijke menigte te rijden.  500.000 toeschouwers maakten er één groot feest van.

Geen Groeneveld, gevallen op 1,5 km van de finish, maar zijn ploegmaat Mike Teunissen spurtte naar ritwinst en geel.  Het is voor het eerst in 30 jaar dat er weer een Nederlander in het geel rijdt.

Greg Van Vermaet verraste iedereen door in de vroege vlucht mee te gaan.  Samen met de Belg Xandro Meurisse, de Eritreëer Natnael Berhane en de Deen Mads Würtz was hij ontsnapt uit het peloton. Van Avermaet wist op de kasseien van de Muur Meurisse maar nipt achter zich te houden en de 2 punten voor de bolletjetrui te pakken.  Meurisse pakte het resterende punt op de Bosberg, maar de sprint op de Muur was net iets méér waard.  Van Avermaet dus op het Brusselse podium.

Vandaag geen bergpunten te verdienen, Greg Van Avermaet zal ook morgen starten in de bolletjestrui.  Wordt de ploegentijdrit  weer een triomf voor Team Jumbo-Visma ?  Of mogen we een team zoals Deceuninck-Quick Step verwachten ?

 


6 juli 2019 – Rit 1 – Brussel-Brussel (194,5km)

Le Grand Départ – Strijd om de eerste bolletjestrui zal geleverd worden op de Muur van Geraardsbergen 3de Categorie (2 & 1punt) (Mur de Grammont)  na 43,5 km en op de Bosberg 4de Categorie (1punt), 5 km verderop.

Weinig punten te verdienen, maar zekerheid de trui 2 dagen te dragen.  Zondag is het immers ploegentijdrit en géén punten voor de bergtrui te verdienen.

Wij verdenken Team Jumbo-Visma stiekem van een plannetje om Van Aert als Belg in België de bergtrui te laten pakken. Groenewegen is alvast gebrand om de sprint te winnen.  Zondag maken ze alvast ook een goede kans om de ploegentijdrit. En dan staan ze gewoon zaterdag én zondag op het Brusselse podium in de Gele en de Bolletjestrui te blinken, in een land waar straks hun sponsor Jumbo wil gaan doorbreken.

 

 


Weetje : Hoeveel punten kan men verdienen voor het bergklassement van de Tour de France 2019 ?

Hierbij geldt sedert enige jaren een extra regel: als de finish van een rit bovenop een berg ligt (van de buitencategorie, eerste categorie of tweede categorie), dan ontvangen de renners dubbele punten op die slotklim.

  • Hors Categorie: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten
  • 1e categorie: 10, 8, 6, 4, 2 en 1 p.
  • 2e categorie: 5, 3, 2 en 1 p.
  • 3e categorie: 2 en 1 p.
  • 4e categorie: 1 p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]