In het zog van de bolletjestrui

 

 


19 juli 2019 – Rit 13 – Pau – Pau   Individuele tijdrit (27,5)

Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënrit gewonnen. De Mitchelton-Scott renner en winnaar van de laatste Vuelta, was in Bagnères-de-Bigorre sneller dan zijn medevluchters Mühlberger en Bilbao .

Liefst 42 vluchters, met renners uit 19 van de 22 ploegen, reden bijna de ganse dag vóór het peloton uit.  Zeven Belgen in de kopgroep : Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet, Dylan Teuns, Oliver aesen, Serge Pauwels  en Jasper Stuyven, Ook Cees Bol en Dylan Groenewegen waren verrassend mee, naast nadere sprinters zoals Sagan, Kristoff, Matthews, Colbrelli en Trentin.  Het werd een spel van constante positiewisselingen tot uiteindelijk Yates, Mühlberger en Bilbao op 20 km van de aankomst zich afzonderden.

De favorieten lieten zich liever niet zien en eindigden in het peloton op 9 minuten van het peloton.  Julian Alaphilippe blijft leider.  Tim Wellens wist nog 11 punten te sprokkelen en blijft in de bergtrui.

Vreemde opgave ook vandaag :  Rohan Dennis (Bahrain-Merida) is één dag voor de individuele tijdrit uit de Tour gestapt. Naar verluidt na een discussie met de ploegleiding, al is erg onduidelijk wat de exacte reden is.  Meteen een grote concurrent uit de race, een gedoodverfde favoriet voor winst in de individuele tijdrit van morgen.  Dennis was, samen met Wout van Aert, één van de favorieten op winst.

 


18 juli 2019 – Rit 12 – Toulouse — Bagnère-de-Bigorre (209.5 km)

Eindelijk Ewan en weer nek aan nek met Groenewegen.  In een spannende sprint was dit keer de Australiër van Lotto-Soudal een banddikte sneller dan Groenewegen.

Een dag na de rustdag hadden velen geen zin om er van bij de start in Albi tegenaan te gaan. Het bood voor een viertal de kans om er vanonder te muizen. De Fransen Perez, Rossetto en Calmejane reden de ganse dag voorop samen met  Aimé De Gendt van Wanty-Gobert.

De Gendt zette het langste door en haalde zo de dagprijs voor de strijdlust binnen, tot groot ongenoegen van Rossetto..

Het echte werk begint voor de klassementsrenners. In de rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre krijgen ze na een rustige aanloop en de Côte de Montroullieu-St-Bernard (Cat 4 1.7 km à 5,2%) met de Col de Peyresourde (Cat 1 – 13,2 km à 7 %) en de Hourquette d’Anzican (Cat 1 – 9,9 km à 7,5 %) twee 2 eerste reuzen van de Pyreneeën voorgeschoteld.  Op de top van de Hourquette d’Anzican liggen bovendien acht, vijf en twee bonusseconden voor het oprapen.

Benieuwd wie er in zijn kaarten laat kijken vanaf dag 1 in het echte gebergte.   En welke plannen heeft Lotto-Soudal om de bergtrui te verdedigen ?

 


17 juli 2019 – Rit 11 – Albi – Toulouse (167 km)

Bloedhete rustdag 1.  Albi was de uitvalsbasis voor de rustdag. Elke ploeg vulde dit op zijn manier in.   Zo ging Deceuninck-Quickstep  met de nieuwe Specialized e-bikes de benen ontspannen, een mooi staaltje publiciteit. Dat losrijden is een must, 35 à 40  km op een rustig tempo haalt alle verzuring uit de benen, massages kunnen niet alles wegmasseren.  Al is het morgen wel een ideale etappe die niet te zwaar zou mogen doorwegen en een ideale overgang richting het gebergte.

Voor vele renners is het ook een moment om de familie even te laten langskomen.

Voor de grote ploegen was er een persconferentie op de planning, waar heel wat pers op af kwam. Voor Wout Van Aert was het vooral even bijkomen van de emoties van gisteren en alweer langzaam focussen op de tijdrit van vrijdag.  Veel vragen voor Team Jumbo-Visma  over het gebruik van ketonen.  Julian Alaphilippe relativeert dan weer zijn winstkansen.

Voor Rit 11 heeft de ASO gekozen voor een kortere maar vlakke overgangsetappe etappe, slingerend richting de Pyreneeën.  Het lijkt op het eerste gezicht een rit uitgestippeld voor de sprinters.

Onderweg liggen twee klimmetjes: de Côte de Tonnac (Cat 3 – 3,6 km aan 4,9%) en de Côte de Castelnau de Montmiral (Ct 4 – 2,5 km aan 3,8%).

 


16 juli 2019 – Rustdag – Albi

Wie had dit zien aankomen ?  Een oppermachtige Wout Van Aert die in zijn eerste Tour achtereenvolgens Viviani, Ewan, Matthews en Sagan achter zich laat in een massaspurt.

Zes renners zouden de dag kleuren in de vroege vlucht, namelijk Natnael Berhane, Tony Gallopin, Michael Schär, Anthony Turgis, Odd Eiking en Mads Würtz Schmidt. Zij kregen echter nooit een grote voorsprong.  Het werd al snel onrustig in het peloton door de stevige wind met als gevolg dat het in verschillende brokken en waaiers brak.

Fuglsang, Porte, Uran en Pinot geraakten niet weer vooraan en zouden 1 minuut 40 seconden verliezen op hun directe concurrenten.  Net als Georg Bennett, die bidons was gaan ophalen en en de voeling met de kop van de wedstrijd verloor.  Landa moest dan weer de groep laten rijden door een valpartij.

Natnael Berhane van Cofidis kwam op alle klimmetjes van de dag als eerste over de top en komt zo de Top 5 van het bergklassement binnen.  Tim Wellens blijft leider.

Morgen is het rustdag, in Albi. De renners hoeven zich dus niet te verplaatsen.  En dat is maar goed ook, want velen zitten echt op hun tandvlees.

 


15 juli 2019 – Rit 10 – Saint-Flour – Albi  (217,5 km)

Thomas Degendt had het voorspeld : er zou een omvangrijke groep van 13 à 14 renners wegrijden, en het peloton zou laten begaan.  Het zou uiteindelijk een groep van vijftien renners zijn, met daarin 3 Fransen, op  quatorze  juillet en 3 Belgen.

Nicolas Roche en Benoot leken de sterksten  op de Côte de Saint-Juste op 13 km van de aankomst, maar met een indrukwekkende inspanning kwam Impey nog terug tot de kop van de koers. Tratnik, Naesen, Stuyven en Soler, de rest die overbleef van de kopgroep,  zaten de koplopers op de hielen.  Benoot en Impey zouden sprinten voor de zege in Brioude, waarin Benoot geen kans maakte tegen de veel snellere Zuid-Afrikaan.

Benoot bewees zijn ploegmaat Tim Wellens nog een mooie dienst door nog heel wat bergpunten af te snoepen van mogelijke concurrenten.  Tussen de massaal opgekomen fans, genoot Alaphilippe van zijn etappe in de gele trui op de Franse Nationale feestdag.

Etappe 10 wordt een rit voor de sprinters, al kan natuurlijk weer een ‘baroudeur’, een vrijbuiter, zich geroepen voelen om ‘all the way’ te gaan.  Afwachten want de vermoeidheid begint in het peloton te wegen.  De rustdag van morgen is welgekomen voor velen.  Geen noemenswaardige beklimmingen : 1 van 4de categorie en 3 van 3de, 7 punten maximaal te verdienen voor de bolletjes dus vandaag.

 


14 juli 2019 – Rit 9 – Saint-Etienne – Brioude (170,5 km)

Lotto-Soudal had een pienter plan, Wellens of Degendt zouden in een ontsnapping de bergtrui verdedigen. Enige probleem :  het plan diende uitgevoerd te worden in een bijzonder zware etappe.

Niki Terpstra, Ben King en Thomas De Gendt kozen meteen voor de aanval, Alessandro De Marchi zou nog aansluiten. De Gendt ging op zoek naar bergpunten, om de bolletjestrui alvast binnen de ploeg te houden.  Op alle beklimmingen zou hij als eerste bovenkomen en zo het maximum van de punten binnenhalen.

Maar er zat méér in.  Het zou een bloedstollende finale worden.  De voorsprong werd kleiner toen Julian Alaphilippe demarreerde uit het peloton. Thibaut Pinot reageerde meteen. Ze reden zo’n tien seconden weg van de grote groep. Thomas De Gendt zou echter voorop blijven en een onwaarschijnlijke vlucht van 200 km beloond zien met een schitterende zege.   Maar liefst 17 energie-gelletjes hebben hem gevrijwaard van een hongerklop.

Ciccone kon niet voorkomen dat Alaphilippe zijn gele trui weer heroverde.  Wellens behoudt de bolletjestrui maar ziet zijn ploegmaat naderen tot op 6 punten.

Rit 9 wordt een overgangsrit tussen de bergmassieven.  Op de Franse nationale feestdag rijden de renners naar Brioude, de geboorteplaats van Romain Bardet.

Weinig vlak, voor vele renners gaat het doorwegen.  3 beklimmingen van belang : de Mur d’Aurec-sur-Loire (Cat 1 – 3,2 km à 11%), Côte de Guillaumanches (Cat 3 – 7,8 km à 4,1%) en de Côte de Saint-Just (Cat 3 – 3,6 km à 7,2%). Weer 8, 5 en 2 bonificatieseconden te verdienen op de top van de Côte de Saint-Just , op slechts 13 km van de aankomst.

 


13 juli 2019 – Rit 8 – Mâcon – Saint-Etienne (200 km)

Eindelijk Dylan Groenewegen  Er moet een ongelofelijke last van zijn schouders gevallen zijn.  Al vroeg in de race sprongen Stephane Rosetto (Cofidis) en Yoann Offredo (Wanty) aarzelend weg.  Het was een poging die bij voorbaat tot mislukken gedoemd was in deze lange etappe.    Het tweetal kreeg nooit een grote voorsprong, op 10 km van de finish waren ze eraan voor de moeite.

Het draaide uiteindelijk uit op een sprint tussen Groenewegen, Sagan en Ewan. De Nederlander was net een banddikte sneller dan Ewan.

Ciccone behoudt het geel, Tim Wellens de bolletjestrui.

De 8ste etappe is een lastige.  Tussen Mâcon en Saint-Étienne staan 200 heuvelachtige kilometers op het programma, waarvan 33 klimkilometers of ruim 3800 hoogtemeters te overbruggen.  5 beklimmingen van 2de en 1 van derde categorie, 27 punten dus maximaal te verdienen vandaag.  Heeft Tim Wellens vandaag de benen om zijn bolletjes trui te verdedigen ?

Misschien heeft Julian Alaphilippe wel een plan om de gele trui terug te pakken, hij staat op amper 6 seconden van Ciccone.

 


12 juli 2019 – Rit 7 – Belfort – Chalon-sur-Saône (230 km)

Toch wel een onverwachte wiinnaar op La Planche des Belles Filles.  Belg en Limburger Dylan Teuns was de sterkste op de Vlaamse feestdag.  Hij versloeg Giulio Ciccone, die wel de gele trui nét binnenhaalde ten koste van Julian Alaphilippe.

Liefst vijf Belgen slaagden erin mee te glippen in de ontsnapping van de dag :  Thomas De Gendt, Tim Wellens, Xandro Meurisse, Serge Pauwels en Dylan Teuns. De groep werd vervolledigd met Bernard, Ciccone, Greipel, Arndt, Berhane, Pasqualon, Cosnefroy, Grellier en Politt.

Deze mooie kopgroep kreeg een maximale voorsprong tot acht minuten. Door mee te springen in de ontsnapping, deed Wellens goede zaken voor zijn bolletjestrui.  Het werd een afvalrace voor de kopgroep en uiteindelijk zouden Ciccone en Dylan Theuns strijden voor de ritwinst.

Bij de favorieten toonde vooral Geraint Thomas zich heel sterk, net als Pinot.  Enkele verloren onverwacht kontakt met de andere klassementsrijders (Bardet, Simon Yates).  Ook Nibali zag sterretjes.

De 7de etappe is de langste van de Tour.  2 klimmetjes van 4de en één van 3de categorie.  Een heel lange vlakke aanloop naar de finish, een sprint-aankomst ?

 


11 juli 2019 – Rit 6- Mulhouse – La Planche des Belles Filles (160,5 km)

Al snel ontstond er een kopgroep van vier renners. Daarbij was de meest interessante naam die van Tim Wellens, die vandaag wederom 10 punten sprokkelde voor de bergtrui. De Belg kreeg Simon Clarke, Mads Würtz Schmidt en Toms Skujins met zich mee. De vier kregen slechts maximaal een voorsprong van twee minuten. Sagan behaalde de sprint van een sterk uitgedunde groep, hij was de sterkste voor Van Aert en Trentin.

Vandaag kunnen de klassementsrijders zich alleszins niet wegsteken en zullen ze kleur moeten bekennen over hun vormpeil. De 6e etappe van de Tour de France finisht na zes beklimmingen op de bekende La Planche des Belles Filles, een steile klim van 7 kilometer lang, waarvan de laatste kilometer ongeplaveid is.

Drie beklimmingen van 1ste categorie, 2 van 2de en 1 van 3de, een kortere maar lastige etappe dus en heel wat punten voor het bergklassement te sprokkelen, alsook dubbele aan de aankomst.  Op de Col de Chevrères zijn er weer boniseconden te vergaren.

Krijgen we een nieuwe leider in het bergklassement ?  Wat mogen we verwachten van Julian Alaphilippe trouwens ?

 


10 juli 2019 – Rit 5 – Saint-Dié-des-Vosges – Colmar  (175,5 km)

Succes nr 2 voor Deceuninck-Quickstep, en het zal Viviani deugd gehad hebben.  De druk moet toch  immens groot zijn.  Chapeau ook voor de 3 vluchters, Yoann Offredo, Fredrik Backaert (beide Wanty-Gobert ) en Michael Schär (Team CCC).  ZIj gingen er van bij de start vandoor.  Maar deze rit was nu eenmaal voorbestemd voor een pelotonspurt en blijkbaar dus ook de sprinttrein van  The Wolfpack.

Schär en Kelderman pakten de enige bergpunten van de dag, Tim Wellens blijft bolletjes-leider.

Rit 5 is andere koek, de rit zwalpt tussen de Vogezen en de Elzas met 4 beklimmingen : de Côte de Grendelbruch (3.4km à 4,9% – 3de cat) na 44 km, de andere 3 dichter bij de finish.  De renners krijgen de eerste 2 beklimmingen van 2de categorie voor de wielen, de Côte du Haut-Königsbourg (5.9km à 5,9% na 109.5 km) en de Côte des Trois-Épis (5km à 6.7% na 140.5 km).  Op 18.5 km van  de finish volgt nog de Côte des Cinq Châteaux (4.6 km à 6.1%) van 3de categorie.

De rit zal wel geen problemen opleveren voor de favorieten, daarvoor is ze niet selectief genoeg.  Gaan we een kleine groep krijgen die mag wegrijden en voor de dagzege, of eerder voor  de bolletjestrui mag gaan strijden ?   Er zijn immers maximaal 14 punten te verdienen voor het bergklassement.

 


9 juli 2019 – Rit 4 – Reims – Nancy (213,5 km)

Na een solotocht van 15 km slaat Julian Alaphilippe een dubbelslag. Een schitterende overwinning – de mooiste uit zijn carrière volgens hem – en de gele trui. Meteen het eerste succes voor Deceuninck-Quickstep in deze Tour.

Vier Fransen sprongen mee met Tim Wellens in de vlucht : Offredo, Rossetto, Ourselin en Delaplace.  In het zicht van de hellingen ging de Lotto-Soudal renner er op 48 km van de aankomst alleen vandoor en verzamelde zo voldoende punten voor de bolletjestrui.

Wellens zou nog net voor de neus van een ontketende Alaphilippe de 8 bonificatieseconden wegkapen op de Côte de Mutigny maar verdween nadien met een leeglopende tube.

In rit 4 verlaten de renners de champagnestreek en rijden ze op een vrij vlak parcours naar Nancy.  Slechts 2 hellingen van 4de categorie : Côte de Rosières (1km à 7%) na 121 km  en de Côte de Maron (3,2 km à 5%) op 15 km van de aankomst. Slechts 2 punten te verdienen en zodat Tim Wellens dus ook morgen de bolletjestrui nog zal dragen.

Weinig problemen verwacht voor de sprinters en gaan we dus waarschijnlijk met een compact peloton naar de finish.

 


8 juli 2019 – Rit 3 – Binche (BE) – Epernay (FR) (215 km)

Zondag weer een massa volk op de been om de ploegen aan te moedigen door de straten van Brussel.

En Team Jumbo-Visma degradeerde de concurrentie echt naar een ander niveau.  Met maar liefst 20 seconden sneller dan nummer twee Team Ineos, en 21 seconden dan De Ceuninck-Quickstep.   En of de Tour voor Team Jumbo-Visma reeds geslaagd is.

In rit 3 rijdt het Tourpeloton richting  Frankrijk, richting het centrum van de Champagneproductie.

4 beklimmingen voor het bergklassement op het einde van de rit, een rit voor de punchers  Veel renners voelen zich hier kanshebber, het wordt dus drummen op de 4 klimmetjes die op 45 km van het einde opduiken (1 x 4de Cat en 3 x 3de Cat).  Kan Greg Van Avermaet nog iets of krijgen we andere renners die een gooi naar de bollentrui doen ? Of weet een ontsnapping het tot op het einde te dragen en zo alle punten weg te snoepen ?

Aankomst is alvast niet te onderschatten, de laatste 500 meter stijgt met maar liefst 8% naar de finish.

Nieuw is dat de organisatie op de Côte de Mutigny 8, 5 en 3 bonificatieseconden weggeeft om de race iets uitdagender te maken.

 


7 juli 2019 – Rit 2 – Brussel (Koninklijk Paleis) -Brussel (Atomium) (27,6 km) – Ploegentijdrit

Het moet een ongelofelijke ervaring geweest zijn, door zulk een enthousiaste en talrijke menigte te rijden.  500.000 toeschouwers maakten er één groot feest van.

Geen Groeneveld, gevallen op 1,5 km van de finish, maar zijn ploegmaat Mike Teunissen spurtte naar ritwinst en geel.  Het is voor het eerst in 30 jaar dat er weer een Nederlander in het geel rijdt.

Greg Van Vermaet verraste iedereen door in de vroege vlucht mee te gaan.  Samen met de Belg Xandro Meurisse, de Eritreëer Natnael Berhane en de Deen Mads Würtz was hij ontsnapt uit het peloton. Van Avermaet wist op de kasseien van de Muur Meurisse maar nipt achter zich te houden en de 2 punten voor de bolletjetrui te pakken.  Meurisse pakte het resterende punt op de Bosberg, maar de sprint op de Muur was net iets méér waard.  Van Avermaet dus op het Brusselse podium.

Vandaag geen bergpunten te verdienen, Greg Van Avermaet zal ook morgen starten in de bolletjestrui.  Wordt de ploegentijdrit  weer een triomf voor Team Jumbo-Visma ?  Of mogen we een team zoals Deceuninck-Quick Step verwachten ?

 


6 juli 2019 – Rit 1 – Brussel-Brussel (194,5km)

Le Grand Départ – Strijd om de eerste bolletjestrui zal geleverd worden op de Muur van Geraardsbergen 3de Categorie (2 & 1punt) (Mur de Grammont)  na 43,5 km en op de Bosberg 4de Categorie (1punt), 5 km verderop.

Weinig punten te verdienen, maar zekerheid de trui 2 dagen te dragen.  Zondag is het immers ploegentijdrit en géén punten voor de bergtrui te verdienen.

Wij verdenken Team Jumbo-Visma stiekem van een plannetje om Van Aert als Belg in België de bergtrui te laten pakken. Groenewegen is alvast gebrand om de sprint te winnen.  Zondag maken ze alvast ook een goede kans om de ploegentijdrit. En dan staan ze gewoon zaterdag én zondag op het Brusselse podium in de Gele en de Bolletjestrui te blinken, in een land waar straks hun sponsor Jumbo wil gaan doorbreken.

 

 


Weetje : Hoeveel punten kan men verdienen voor het bergklassement van de Tour de France 2019 ?

Hierbij geldt sedert enige jaren een extra regel: als de finish van een rit bovenop een berg ligt (van de buitencategorie, eerste categorie of tweede categorie), dan ontvangen de renners dubbele punten op die slotklim.

  • Hors Categorie: 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten
  • 1e categorie: 10, 8, 6, 4, 2 en 1 p.
  • 2e categorie: 5, 3, 2 en 1 p.
  • 3e categorie: 2 en 1 p.
  • 4e categorie: 1 p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

2913_VAE_sur_la_route_de_la_Confession©Eric BEALLET_bewerkt

Volop genieten van een e-bikevakantie in de Oisans voor iedereen

Col beklimmen met de e-bike voor iedereen, aan de voet van Alpe d’Huez. Het zou een heel andere fietsvakantie in de Alpen worden voor Greet en Mark. Ze zouden het een eerste keer uitproberen om samen de cols op te fietsen.     Niet zo vanzelfsprekend, want Greet huivert van klimmen. Het is echt niet […]

Cadeaubons, een stressloze oplossing

Niet vanzelfsprekend, een kerst- of eindejaarscadeau kopen voor één van uw favoriete wielerfanaten. Wie een stukje fietsplezier of fietscomfort cadeau wil doen, kan bij verschillende sites terecht. Je kiest het bedrag dat je cadeau wilt geven, en vervolgens maak je een keuze voor één van de sites.

Onzichtbaar tracken van uw fiets

Er zijn verschillende soorten gps tracking volgsystemen op de markt die geïnstalleerd kunnen worden in of op een fiets om een verloren fiets terug te vinden. Schaf daarom een undercover track and trace systeem aan in de vorm van een lampje of staaf ingebouwd in het frame , het zadel of in het stuur. Doordat het […]

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 A.O.C.-wijnen: Chignin, Apremont, Jongieux en Mondeuse. De diversiteit en de kwaliteit van de wijnen zijn een afspiegeling van het unieke landschap in het hart van […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar de goedkopere.   Met welke derailleur rijd jij het liefst? 🙄 Posted by Shimano-Road on Montag, 5. März 2018   Shimano Dura Ace (Di2) Wie […]