8 tips om comfortabeler te klimmen

1. Gebruik een hartslagmeter

Een hartslagmeter zal ervoor zorgen dat je je inspanningen kan meten en op basis hiervan kan bijsturen.  Gaat je hartslag snel te hoog, dan matig je je snelheid, je schakelt iets kleiner en kiest voor een hogere trapfrequentie.

Hiervoor moet je natuurlijk je maximale hartslag of je omslagpunt kennen.  Een inspanningstest vooraf is, hoe je het ook bekijkt, nuttig.  Het is een momentopname van je conditie, levert je de precieze gegevens op rond hartslagfrequentie, geleverd vermogen (watt) en zuurstofopname (VO2 max).  Hiermee kan je dan aan de slag om je conditie op een effectieve manier te gaan verbeteren door gerichte training.

Hebt je die meter niet bij je, dan is er nog altijd de praattest.  Slaag je er in, tijdens de klim-inspanning nog vlot te praten met de fiets-collega, dan tast je niet te diep in je reserves en ben je in het juiste tempo en met de gepaste cadans bezig.

 

2. Klim met een hoge cadans

Je hoeft niet de pedaalslag van Froome te gaan evenaren, maar kies voor een hoge trapfrequentie, 90 rpm is ideaal.  Het zal er voor zorgen dat je spieren niet direct vol lopen en je knieën gespaard blijven.  Vooral voor langere afstanden zorgt het ervoor dat je spieren niet te snel vermoeid geraken.

Een cadansmeter kan je hierbij helpen.  Vooral als je de gewoonte hebt te zwaar te trappen, dan zal de trapfrequentiemeter je helpen bij de overgang.  Vlaanderen en Nederland zijn te vlakke landen, waardoor we in onze voorbereiding te vaak kiezen voor een zwaarder verzet, maar in de bergen lukt dat niet meer.  De cadansmeter helpt je ook op het vlakke de hoge trapfrequentie te oefenen.

 

3. Doseer je inspanningen

De grootste fout die een wielrenner kan maken, is te snel in het rood gaan.

Begin rustig aan de klim, deel goed in, en kies vooral je eigen snelheid.  Het zal je het snelst en met de minste inspanning naar de top brengen.  Een beter voorbereide fietser volgen in zijn wiel heeft weinig zin.  Je zal snel oververmoeid geraken en voor je het wet, sta je te voet.  Lukt het je wel aan te pikken bij een groep met allen hetzelfde niveau en tempo, des te beter.  Af en toe zal je in de groep ook nog uit de wind zitten.

Hoe méér ervaring in het klimmen je krijgt, hoe beter je kan zal kunnen gaan indelen en uiteindelijk zal je het aandurven om sneller bergop te gaan fietsen.

 

4. Kies een goed positie op de fiets

Blijf zo lang mogelijk op uw zadel zitten.  Het is de meest efficiënte manier om te klimmen.  Je kan méér kracht zetten vanuit je rug.

Af en toe uw positie op uw zadel veranderen, kan ook de druk op uw spieren af en toe verlichten.  Het kan dan ook nuttig zijn om regelmatig uw zitpositie op het zadel te wijzigen.  Afwisseling blijkt dan ook het meest nuttig te zijn.

Rechtop staan om uw benen ‘en danseuse’ even te strekken en extra kracht op de pedalen de zetten, kan nuttig zijn, maar niet te lang.  Op deze wijze verbrand je méér en sneller glycoceen, en verbruik je dus een pak méér energie en geraak je sneller vermoeid.  Alvorens rechtop te staan, schakel je alvast best iets zwaarder, anders heb je het gevoel door te trappen en verlies je snelheid.

 

5. Zorg voor het gepaste verzet

Zorg ervoor dat je de gepaste cassette op je fiets hebt staan.  Een goed verzet is essentieel in het klimwerk.  Kies dan ook voor lichtere verzetten, ook de profs kiezen hier meer en meer voor.  Belangrijk is dat je die goede cadans kan aanhouden.

Vele klim-cassettes hebben momenteel een 32 blad achteraan, kies daarvoor en gebruik die ook.  De tijd dat men steeds een kleinere versnelling achter de hand hield, is al lang voorbij.

 

6. Zorg voor een goede (basis)conditie

Uiteraard wil je gewapend zijn om je pedaalslag te variëren. Afwisselend tussen zittend en ‘en danseuse’ naar de top fietsen met het meeste fietscomfort.  Je wil genieten van je inspanning.

Daarvoor heb je een goede voorbereiding en een goede conditie nodig.

Maak voldoende kilometers voor je naar de bergen trekt.  En kies af en toe voor langere tochten, klimmen is immers een lange inspanning. Train ook op verhoogde hartslagritmes, zodat u hieraan gewend geraakt.  Zoekt een heuvelachtig parcours op en train op een regelmatig verhoogd ritme. Buik- en rugspieren mag je zeker niet verwaarlozen, evenals de armspieren.  Armspieren zijn ook belangrijk om langer ‘en danseuse’ te kunnen klimmen en de stabiliteit van de fiets te verzekeren.

 

7. Goed eten en drinken

Het belang van voldoende eten en drinken mag niet onderschat worden.  Drink echter gematigd, kleine slokjes volstaan maar dring regelmatig.  Zeker op de warmere dagen.  Eet als je de top bereikt, tijdens de klim is het vaak te moeilijk en zal het je ritme onderbreken.

Gels kunnen je helpen om snel de verbruikte koolhydraten aan te vullen.

 

8. Wees voorbereid op alle weersomstandigheden

Het weer in de bergen kan zeer snel wijzigen.  In alle richtingen.  Het weerverschil tussen het dal en de top kunnen ook totaal verschillend zijn.  Wees daarop voorbereid door vooraf de weersites te raadplegen, en probeer zo goed mogelijk de situatie in te schatten vóór je vertrekt.  Het kan plots evolueren van super-warm in het dal en tijdens de klim naar stormachtig, met regen en ijzel op de top. Een compact regenjasje en een mini-tube zonnecrème zijn geen overdreven luxe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen

Savoie, als wijnstreek het ontdekken waard

De Savoie is als wijnstreek het ontdekken waard, alleen al omwille van de 4 unieke druivensoorten.  In dit wijngebied treft u 23 verschillende druivenrassen en 20 kwaliteitswijnen aan waarvan 4 […]

Ultegra_6800_line_up_R

Shimano groepen op een rijtje

Het kwaliteitsniveau van de Shimano groepen wordt aangegeven door de bekende productnamen.   Maar welke moeten we nu kiezen ?  We rangschikken ze voor u van de kwalitatiefste (en duurste) naar […]